De Rode Pimpernel, 6 oktober 2018

Pachman las ooit in de krant een artikel over kip. Het was het beste vlees dat er bestond. Hij gaf zijn huishoudster de opdracht het gauw te kopen, want het bood alleen maar voordelen, je werd er gezond en sterk van. Zijn huishoudster schamperde: waarschijnlijk betekent het iets heel anders, dat bericht, namelijk dat er momenteel alleen maar kip te koop is…..Inderdaad las Pachman een paar maanden later eenzelfde soort verhaal over varkensvlees in dezelfde krant. Toen zegde hij zijn abonnement op.

Maurits vertelde dit verhaal al sturend in zijn verrassend ruime Peugeot. Roelof geloofde zijn ogen niet toen hem verteld werd dat deze maar liefst vier deuren telde. Maar dat was echt waar.

Nepnieuws is van alle tijden, maar pas alomtegenwoordig sinds het internettijdperk. Iedereen kan alles beweren en dat ook nog eens onder de aandacht brengen van desgewenst de hele wereld. In het merendeel van de gevallen gaat het dan om het beïnvloeden van iemands mening op een aan de verspreider van het nepnieuws welgevallige wijze, zoals in de anekdote over Pachman. Soms is het satirisch, zoals speld.nl . Soms is er een mix van satire en een puntige boodschap. Aan dat profiel voldoet Komkommerschaaknieuws. Men zie bijvoorbeeld:

Nieuwe website KNSB doolhof & Kaartspel KNSB stelt teleur

Ook worden we zelf wel eens op de hak genomen:
Spassky’s uit voorzorg ingeënt

Wat volgt is -mede door tijdgebrek- een 100% objectief verslag van Assen 2 – Spassky’s:

Jan P. verving Dries. De uitslag was 2-6.

De slotstelling op bord 1, Kroon-Haan, 1-0:

De slotstelling op bord 2, Den Boer-Houtman ½-½:

De slotstelling op bord 3, Janse-Van Velzen ½-½:

De slotstelling op bord 4, Smit-Van Putten 0-1:

De slotstelling op bord 5, Logtmeijer-Muller 1-0:

De slotstelling op bord 7, Bodewes-Den Dekker ½-½:

De slotstelling op bord 8, Homminga-Jansen ½-½:

Dan ontbreekt er nog één bord, het 6e. Daar zat Jan Postma, die won met zwart, 0-1. Hier zeg ik alle objectiviteit even weer vaarwel en stel: Jan Postma heeft hanenpoten. Maar dat zal niemand als nepnieuws betitelen.

De alternatieve feiten (update!)