Schaakwoude – Spassky’s: 4½ – 3½, 7 maart 2020

Spassky’s bij Damwoude vermoord! Of: Gelukkig degradeert dit seizoen maar één team?!

Schaakwoude 1 Spassky’s 1
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2100 Kroon, R.C. (Roelof) 2141 ½ – ½
Veen van der, R. (Ronald) 2013 Houtman, J. (Joop) 2057 ½ – ½
Lemstra, B. (Bart) 1953 Janse, J.E. (Evert) 2047 ½ – ½
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1873 Putten van, H.T. (Henk) 2045 0 – 1
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1931 Koster, A.J. (Dries) 2010 ½ – ½
Heide van der, G. (Gerben) 1944 Bodewes, P.M. (Peter) 1812 1 – 0
Broersma, H. (Henk) 1899 Jansen, H. (Henk) 1731 ½ – ½
Visser, M. (Mathijs) 1843 Logtmeijer, M.A. (Maurits) 1951 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1945 Gemiddelde Rating: 1974 4½-3½

Het was prachtig weer, veel te mooi om te schaken. Toch had ik er zin in, tijd voor een winstpartij. De speelzaal was een karakteristiek pand midden in Damwoude, aan het centrale kruispunt. Een gezellig bruin café op de begane grond en een prima speelzaal boven.
Putski mailde twee wetenswaardigheden:
• het dorp Damwoude ontstond uit Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude.
• Er degradeert dit seizoen maar één team.

Op het eerste punt vulde Jan Kroon nog aan: “En Murmerwoude betekent ‘moordenaarsbos’ (murmer, woud), waarschijnlijk vanwege Bonifatius.” Wikipedia vermeldt: “De naam Murmerwoude is afgeleid van ‘moarre’ wat hoogveen betekent. Woude betekent ‘gebied’. Echter, volgens sommige verhalen zou de naam Murmerwoude afgeleid zijn van ‘Moordenaarswoude’, omdat hier in het jaar 754 Bonifatius zou zijn gedood.”
De Spassky’s werden in ieder geval in hartje Damwoude omgebracht.

En op het tweede punt, dat is niet zo. Want slecht nieuws, er degraderen toch twee teams. Er is een club in beroep gegaan en in materiële zin in het gelijk gesteld.
Nou ja, dat mag toch ook niets uitmaken voor De Spassky’s, degraderen doen we niet, maar we bakken er dit jaar niet veel van. De score valt vaak de verkeerde kant op, en we hadden ook niet recht op meer. We gaan de borden maar eens langs.
Trouwens, over borden en stukken, Schaakwoude heeft mooi speelmateriaal.
Dat van De Spassky’s kan wel een upgrade gebruiken. Een prominent oud-lid heeft eens gezegd: “Nadat het ergste vuil van de borden was verwijderd kon de wedstrijd beginnen.”
We gaan naar de match en hier de partijen, op volgorde van beslissing.
Dries op 5 tegen Sjoerd Hoekstra was weer als eerste klaar. Niet dat dat saai was, integendeel.

Na Dries’ 15. Pd2 kwam Lxd2 16. Txd2 en wit staat met het loperpaar iets beter. Veel kwam er echter niet uit en na 26. gxh5 Dxh5 stond het zo:

Dries speelt 27. d5 en biedt remise aan. Laten we zeggen: in overleg besloten de spelers tot remise. Dries komt goed weg, want na 27. ….. exd5 28. cxd5 La6 is het minne zaak voor wit.
Soms moet je wat mazzel hebben! ½ – ½.

Over naar Peter, op 6. Hij had met zwart wat problemen in de opening met een lastige dubbelpion op de c-lijn. Na anderhalf uur spel stond Peter een pion achter, maar met het loperpaar. Nog een uur later schatte ik het in als heel lastig. Even later was het verlies, ½ – 1½.

Uw reporter signaleert spektakel op bord 3. Daar hanteert Evert met verve, dat zijn we van hem gewend, de witte stukken tegen Bart Lemstra. Saai zijn Everts partijen nooit. Ik citeer Evert: “Een leuke partij. Niet best, maar nog uren studiemateriaal.” Ik kan dit hele verslag vol zetten met diagrammen uit die partij, maar dan zijn we zes pagina’s verder. Een selectie:
Na 14. Lh3 f5 staat het zo:

Geen stelling om je te vervelen. Evert zag kansen op e6 en de volgende opmerkelijke zettenreeks komt op het bord: 15. e4?! (Pxf5 of Pxd5 is erg interessant) dxe4 16. Lxf5 exf5 17. Pdxb5 Le6 18. Pd4 Db6 19. Pxe4 Pc4 20. Pf6+ Ke7

Nu volgt het verliezende 21. Pd5+?? (Pxf5 + leidt tot remise) Lxd5 22. Pxf5+

Zwart speelde hier 22. …… Kf6??, terwijl (22. ….Ke8 wint), en na 23. Dh4+ Kg6 24. Dg4+ Kf6 25. Dh4+ was het remise. Oef! 1 – 2.

We maken een sprong naar Joop tegen Ronald van der Veen. Na wits 33. Kf2 is de stelling:

Nu was 33. …. Kd4 nog kansrijk geweest voor Joop, om ruimte maken voor de c-pion. Joop speelde h5 en na 34. Ke3 was het enkele zetten later remise. 1½ – 2½.

Nog steeds een punt achter en we schakelen naar Putski op 4 tegen Wietse de Jong. Dat was een leuke pot. Putski heeft net Pb4 gespeeld en wit moet kiezen. Waarheen met de koning?

Na 16. Kd1 Td8+ 17. Ld2 g5 18. a3 Pc6 19. fxg5 hxg5 20. Kc1 g4 21. Lc3 Th5 staat het erg goed in de volgende stelling:

Putski krantte de zaak verder aan en na 37 zetten stond het weer gelijk: 2½ – 2½.

Moeilijk middagje in Murmerwoude met nog drie partijen te gaan. Omdat ik verslag zou maken was ik regelmatig langs de borden gegaan en zag nu dat het maximaal 4-4 zou worden. Ik stond de hele partij goed tegen Henk Broersma, Maurits stond op verlies tegen Mathijs Visser en Kronov tegen Gert Jan Rauw had echt remise op het bord. Ik moest dus winnen. Dat zag er ook lange tijd goed uit. Bijna tien zetten lang overwoog ik te breken met f4. En steeds kwam het er niet van. In deze stelling had ik het echt moeten doen.

En uiteindelijk heb ik in de volgende stelling net f4 gespeeld.

Het is reeds aan het verzanden. Wit staat nog wel beter, maar ik kwam er niet door. Zes zetten later was het remise: 3-3.

Ai, en bij Maurits was het reeds foute boel. Maurits na de partij: “Ik heb een raar seizoen. Als ik slecht uit de opening kom win ik vaak, als ik goed uit de opening kom verlies ik. Dat laatste gebeurde gisteren. In het middenspel raak ik al snel de weg kwijt.”
Inderdaad, Maurits stond na de opening goed en actief. Maar met een ongelukkige paard manoeuvre op de damevleugel kwam de klad er in. In de volgende stelling heeft het zwarte paard al een reis gemaakt van d7 naar b8, a6 en b4, waardoor wat tempi verloren zijn gegaan.

Nu is 22. …… Pc6 nog prima mogelijk, maar na 22. …. Lc4? 23. Lxc4 Dxc4 24. Dxb6 staat wit al erg goed.

24. … Pc6 of Tc6 had nog wat gered maar na 24. …. Le7?? 25. Dh6! Is het uit. Nog zes zetten later gaf Maurits op: 3-4.
Erg jammer want Roelof probeerde het nog een tijd maar in een stelling met vier lopers en solide pionnenstellingen was echt niets te halen. De eindstelling:

Eindstand 3½ – 4½.
Roelofs treffende commentaar: “Ik moet gewoon meer als Evert gaan schaken: vol op het orgel. We kunnen toch niet degraderen.”

Het gezellige eten na afloop maakte veel goed. Mijn steak was prima met een lekkere Affligem erbij. We hebben ook twee vegetariërs aan boord en die werden creatief bediend met twee kaassoufflés en een echt groene paprika. Nou ja.
Op naar Groningen 3!

Janski