Spassky’s – Philidor Leeuwarden 2, 13 februari 2016

Een dag vol wijsheid en reflecties
Spassky’s – Philidor Leeuwarden 2 6-2
Verslag: Putski

Putski-Vermaat

Van Putten – Vermaat

Mijn tegenstander Marcel Vermaat biedt binnen een kwartier remise aan, de partij is zes zetten oud. Hij is de topscorer van Philidor Leeuwarden II (4.5 uit 5) en ratinghoogste (2182). Een aantrekkelijk aanbod, maar ik overleg uiteraard eerst. Ik vermoed wel dat er wat aan de hand is, ik ken Marcel niet als iemand die naar Groningen komt om de hele middag werkeloos toe te zien. Dries en Jan zeggen beiden: “doen!”… en toen had ik zojuist de kortste partij van mijn leven gespeeld…Of althans in tijd. Qua aantal zetten won ik als jeugdspeler ooit van een gelijkwaardige tegenstander na 1 d4 c5 2 Pf3 Pf6 3 Lf4 xd4 4 Pxd4? e5, een bekende val. Een kort gesprekje later had ik er gelukkig absoluut geen spijt van. Er waren bij mijn opponent privézaken in het spel die afzeggen alleszins gerechtvaardigd zouden hebben, echter een teamgenoot was hem voorgeweest, met minstens zo nare persoonlijke omstandigheden.

Op de zevende zet rusten, ik kan er de wijsheid wel van inzien. Bij ons was de verslaggever / Non Playing Captain Rolf op zaterdagmorgen uitgevallen, die kon ik zo vervangen. Via de Groepsapp werd het zelfs een semi-live-verslag, nadat ik mijn telefoon van huis heb opgehaald.

Vlak voor mij vertrek naar huis vraag ik nog even aan Evert hoe het gaat. “Een Pirc met f3, welke man wil dat nu niet?” luidt zijn antwoord. Everts stelling is ook degene die bij terugkomst onmiddellijk mijn aandacht trekt, het bord staat in brand. Om 16.06 app ik: “Evert krijgt een passief paardoffer om de oren, afblijven!”

 

 

 

 

 

 

 

Janse – Kruit

Zwart speelt 1…Pa4+! Nemen leidt tot mat in 4 met fraaie matplaten: een matgevend paard op b1 of daar een toren, naar gelang de koning omhoog of omlaag gaat na 2. xa4 Tb6+. Evert heeft zijn telefoon natuurlijk uit, en bezweert op eigen kracht het gevaar met 2 Ka3….om zich na 2..e4 3 Txc6+ Txc6 4 Pe5 Pb1?!+ opnieuw een hoedje te schrikken.

Janse-Kruit

Maar dit tweede offer op a4 blijkt gelukkig foutief. Na het gedwongen 5 Kxa4 volgt Tb6.

Appje 16:19: “a3 enige zet doe hem Evert!” gevolgd door, ook 16:19, “Ja!!!”

a3 gespeeld. Appje Nico 16.25: “Notatieboekje naar I2”

Als de Kruitdampen zijn opgetrokken (…xe5 2 Txb6+ Kxb6), rest er een eenvoudig gewonnen paardpionneneindspel. Na afloop is Evert bijzonder te spreken over de prestaties van zijn a-pion. Zijn mijmeringen:

“Hans Ree merkte laatst in de NRC op dat er een moment in je schaakloopbaan komt, dat je beseft dat je het niet meer kan. Daarmee had Ree het over zichzelf, volgens mij naar aanleiding van het spel van Short en Anand.

In Zwolle had ik gevoel dat voor mij dat moment was aangebroken. De partij van gisteren heeft dat gevoel zeker niet weggenomen. Weinig gezien en met nonchalant spel in de opening het team in gevaar gebracht. Vluchtig zijn loperoffer op g4 doorgerekend, maar dacht: “dat doet ie toch niet”. Ipv Pc1 gewoon h4, dan sta ik +0,55 en niet bijna min 1!

In het vervolg offerde Erik Kruit nog een stuk dat ik niet kon aannemen. Prachtig gespeeld met schitterende matbeelden. Hij dacht ondekbaar mat te geven. Ik eigenlijk eerst ook, maar toen dacht ik aan Jan Hein Donner, even vrij naar de grote meester: lieve kleine randpion op a2, iedereen was je vergeten, maar ik niet jou kleine snoodaard. Eerst voorkwam je met a3 het mat en vervolgens ging alle aandacht uit naar jouw collega die naar h7 doorstoomde. Jij en ik wisten wel beter. Loop maar lekker naar a8 kleine bengel, want daar wacht ons de eeuwige heerlijkheid.”

Over naar Maurits. Ook Maurits partij gaf hem stof tot nadenken:

“Ik heb na elke partij een moment dat ik besef dat ik het niet meer kan, en dat is wanneer ik de computer aanzet! Deze partij was een foutenfestijn met een terechte uitslag. Ik verdiende de winst niet vanwege de vele slechte zetten. Mijn tegenstander niet omdat hij passief speelde en weigerde te profiteren. Desondanks heb ik ervan genoten, er gebeurde namelijk genoeg.”

Logtmeijer-Schriemer

Logtmeijer – Schriemer

Als er een moment in de partij was dat Maurits tegenstander kon toeslaan dan dit. Na …Kh5!! kan wit zich niet schadeloos stellen op d7 vanwege …Kg4 en de witte koning gaat in maximaal een zetje of zeven mat. Gelukkig deed Schriemer wat de meesten van ons zouden hebben gedaan: hij sloeg op g5 met de koning en spoedig was remise onontkoombaar door eeuwig schaak.

Appje Folke 16.48: “Ik hoop dat je begrijpt dat hier in Elburg de spanning ondraaglijk is”

Appje Nico 16.51: “komt omdat er in Elburg ook zo weinig gebeurt”

Appje Putski 16.52: “leuk eerste contact Nico-Folke”

Dan Dries. Een oude Oosterse wijsheid luidt dat in alles een barst zit, waardoor het licht naar binnen komt.

Wind-Koster

Wind – Koster

In Dries’ partij is die barst zijn zet …Pf6? in bovenstaande stelling: wit had nu een stuk kunnen winnen met 2 Dxb7 Tb8 3 b4! Gelukkig gelooft Wind Dries op zijn woord en speelt hij zijn dame terug naar e2, waarna Dries hem geen tweede kans biedt door Td5 te spelen.

Daarna laat Dries zijn opponent geen kans meer. Dit valt ook op aan Jaap Ham, die zojuist een carrière als schaakfotograaf is gestart. Vandaag scoort hij zijn eerste opdrachtje. Dries betaalt hem een biertje voor een mooie actiefoto:

Dries in actie

foto © Jacques Jambon

Alle begin is moeilijk, de foto lijkt wat bewogen. Mogelijk betaalde Dries het biertje vooruit. Of is het esthetiek? Dat denk ik eigenlijk, we kijken naar een artistieke impressie van een uiterlijk onbewogen, maar keihard toeslaande Dries. En sowieso een pluim voor timing, op de foto heeft Dries tussen twee happen brood door de witte dame verorberd op h2, de partij is klaar.

Dat het etensijd is, meldt ook Folke ons. Appje Folke 17:41: “Mijn pekingsoep is overigens subliem”

Pekingsoep de ville

Gevolgd door 17.51: “schaken vind ik alleen leuk als ik win, koken vind ik altijd leuk”

Daar vinden we opnieuw een leuk aanknopingspunt met onze nieuwe lid in Elburg. Niet alleen stond de week voorafgaand aan deze KNSB-zaterdag in het teken van druk appverkeer rond de AH-bestekzegels (Dries bezit er nu een kleine 600), ook is het aardig om op te merken dat onze Peter in een vorig leven een gevierd professioneel kok is geweest, die onder meer de culinaire scepter heeft gezwaaid over het welbekende Feithuis ter plaatse.

AH zegels

Dries was een volle zondagmiddag aan het plakken.

Over appverkeer gesproken: Caro, de partner van Peter zette het geluid van diens thuisgebleven telefoon maar uit. Aan het eind van dag stond, inclusief de laatste drie aan het begin van de middag over bestekzegels, de teller op 116.

Als ik iemand het punt vandaag gunde dan Peter. Peter speelt al tijden goed zonder daarmee al te veel punten te pocheren.

Van Popta - Bodewes

Van Popta – Bodewes

In de diagramstelling neemt hij het keukenmes in handen met Tff5! Het voordelige toreneindspel dat even later ontstaat, is hem wel toevertrouwd.

Door naar bord 1. Roelof had mij in de openingsfase toegevoegd dat hij als een natte krant zat te spelen en al twee zetten van zijn tegenstander gemist had. Nu is Roelof iemand die in goeden doen over iedereen heen walst en in minder goede doen minimaal een remise uit het vuur sleept. Deze wijsheid kwam ook nu weer eens uit. De slotstelling op bord 1 is ondanks de verloren kwaliteit gelijk, misschien zelfs iets beter voor zwart.

 

 

 

 

 

 

 

Van Der Berg – Kroon

Jans notatiebiljet was na afloop zoek. What’s new? vraagt u. Echter, op de KNSB-site kwam vervolgens in de gedetailleerde uitslag eerst de naam van Jan Kroon te staan, foutje van Roland Kroezen, onze onvolprezen wedstrijdleider. Toen begon toch wel even de vraag te rijzen welke Jan gespeeld had. Philidor wijdde er zelfs in hun verslag meerdere regels aan.

Jan Postma

….echter bestudering van deze foto laat er geen twijfel over bestaan welke Jan vanmiddag aan het vijfde bord schitterde, met name het plukje helmdos aan de linkerzijde is onmiskenbaar. Toen Peter bij de pizzeria ook nog de verloren gewaande notatie uit zijn borstzak tevoorschijn toverde, kon de stelling op de foto zelfs ter plekke gereproduceerd worden.

 

 

 

 

 

 

 

Van Netten – Postma

Dit hield wit niet lang meer droog, mooie positionele partij van Jan!

Janski ten slotte op 8 speelde de langste partij van de dag. Met kleine middelen bereikte hij een gewonnen stelling om deze ten slotte met bruut geweld om zeep te helpen.

Janski-Heidinga

Jansen – Heidinga

Het diagram laat een van de duidelijkste winstkansen zien: 1 Txb3 Lxb3 2 h5! Kxe4 3 h6 en wint.

6-2 aldus. Waar we altijd maar weer van dat vermaledijde Sneek verliezen (eenmaal gelijk geloof ik) winnen we eigenlijk altijd van onze vrienden uit Leeuwarden (ook één keer gelijk geloof ik).

Pizzeria Italia was bomvol. Dit vanwege Valentijnsdag op de volgende dag aldus de sympathieke uitbater, die ons nog als wijze raad na afloop meegaf een kadootje voor onze vrouwen te kopen! Met een nogal diverse uitwerking op het gezelschap: Jan zuchtte verlicht dat hij daar gelukkig vanaf is, Evert overwoog een slacentrifuge, Roelof vroeg waar dan nog een winkel open kon zijn en Dries telde zijn bestekzegels.

 

 

 

 

 

 

Vandaag verloren de nummers 1 (Schaakwoude) en 2 (Philidor II) beide met 6-2. Het resultaat is dat de nummers 3 (het vermaledijde Sneek) en 4 (wij) opschuiven naar de plaatsen 1 en 2, beide winnend met 6-2 (Sneek van Haren & Oostermoer) met precies evenveel match- en bordpunten. Maar het is dringen. Ook Schaakwoude heeft 8 Mp en daaronder krioelen nog eens drie teams met 7 Mp: HSP Veendam, onze volgende tegenstander, Almelo en onze vrienden van Philidor Leeuwarden II. Sleutelwedstrijd in de volgende ronde: ZSG – Sneek.

Volgens Roelof wordt ZSG kampioen, zij staan 7e. Ik kan daar de wijsheid wel van inzien. In mijn vorige verslag noemde ik het al dat ZSG, met slechts 4 Mp toen, nog allesbehalve kansloos was.

Al met al een bewogen en voor de Spassky’s zéér geslaagde KNSB-zaterdag. Vol wijsheid en reflecties.