Nescio

Haren & Oostermoer – Spassky’s: 3½ – 4½, 28 september 2019

scoreverloop:
Putski: remise
Peter: remise
Jan: 1
Roelof: 1
Maurits: 1
Evert: 0
Janski: 0
Joop: remise

Rond 14.00 ontvang ik thuis wat verontrustende appjes van onze non-playing captain. Hij meldt mij ¨Ik word niet vrolijk van wat ik zie¨. Het is tijd om naar de Emmalaan te gaan om te kijken hoe het er voor staat. Hopelijk zorgt mijn aanwezigheid (met gepaste afstand uiteraard) ervoor dat er wat betere ideeën op het bord komen. In aanloop naar de nieuwe competitie zijn de verwachtingen voor het komende seizoen bijgesteld. Kregen we in het verleden nog wel eens teksten onder ogen als:¨ we worden kampioen en we rollen ze op¨. Nu zijn de teksten meer in de trant van: het wordt zwaar en we moeten oppassen. Nu ging het afgelopen seizoen ook al niet goed tegen Haren & Oostermoer. Dus de voortekenen lijken niet gunstig. Zelfs de vaste leverancier van de Fairtrade bananen heeft de kont tegen de krib gegooid en zijn functie beschikbaar gesteld.

Op naar Haren per fiets, bus en dan de Emmalaan aflopen. Zit Nescio daar wel? Het is een flink stuk lopen. ¨Ik weet niet¨. Het is inmiddels droog geworden en zelfs het zonnetje schijnt. So far so good. Aan het eind van de Emmalaan eindelijk Nescio gevonden. Ik moet dat werk toch eens gaan herlezen. En aan het concert van de Nits in de plaatselijke schouwburg bewaar ik goede herinneringen. Het plaatje draait al in mijn hoofd. In Nescio aangekomen wordt ik doorverwezen naar de 1e verdieping. Wat een lange gang!. Ik moet daarbij onwillekeurig denken aan The Shining, die horrorfilm waarin Jack Nicholson als mislukt schrijver met een writers block door het lint gaat. Here comes Johnny! Nu is het wel zo dat als het mis gaat we een verhaal hebben en als het goed gaat hebben we gewoon 2 matchpunten. We gaan het zien.

De speelzaal is van topniveau en muisstil. Alleen de afzetting van de paaltjes met de touwen ontbreekt. Een onzichtbare entree om de stilte geen geweld aan te doen is gewenst.

Bij binnenkomst blijkt Peter al vanuit een mindere stelling bekwaam afgewikkeld te hebben naar remise met flink wat minuten op de klok minder. Zijn tegenstander speelde wel erg snel.

Putski heeft daarvoor al remise gemaakt. Curieus is het overleg met de teamleider of dat kan. Jawel. Via een mail ontvangen we na afloop zijn onwrikbare logica: Haren ligt ons niet zo, vorig jaar ging met mis. Nu viel het net goed. In de bijlage mijn partij. Slotstelling is de muziek uit. Overleg over het remiseaanbod met de teamleider heeft plaatsgevonden. Ik was het met mezelf eens. Overleg met de NPC had ook gemoeten, eens.
Wie wil het verslag maken? ¨. Nu snappen we ook de opmerking: ik word niet vrolijk van wat ik zie.

Slotstelling na 22. De1x. Putski met zwart bood hier remise aan. Wit staat hier wel wat beter maar nam de remise.

Een rondje langs de borden.
Janski heeft de opening verjanseld en moet zijn zwakke pion op d6 in de gaten houden. Dat gaat een hobbelig ritje worden. Ik bewonder wel zijn onverzettelijkheid in deze moeilijke stelling waarbij de duimschroeven steeds verder worden aangedraaid richting de fatale pijngrens.

Jan speelt zijn tegenstander soeverein van het bord. Dodelijke lopers en een vreselijke penning maken er snel een eind aan. Goed gespeeld. Tussenstand 1 -2.

Roelof speelt net als Jan soeverein. Hij geeft zijn tegenstander weinig kans om in de partij te komen. Een sterke  koningsaanval wordt perfect afgewikkeld nadat zwart het smalle pad niet vindt naar evenwicht.. Genieten. 1-3. Hier 2 fragmenten.

Stelling na 24 e6. Zwart speelt hier nu 24 ;Le6x. Goed is 24 ;Kg8 en het is dan niet duidelijk of wit hier verder kan komen.

Slotstelling Roelof na 28. Ld5x.

Het ziet er goed uit om de match over de streep te trekken. Ik voorspel inmiddels dat Maurits gaat winnen. Hij heeft een aanval op de zwarte stelling. Dat kan toch niet lang meer duren? Maar dan trekt Maurits een stuk terug en haalt de druk eraf. Even later hoor ik: Maurits geeft een stuk weg, ai. Dan niet veel later kom ik kijken en geloof niet wat ik zie. Maurits heeft zich inmiddels in luttele zetten naar een overwinning gezwendeld. Tussenstand 1-4.

Hier speelt Maurits 26. Pf6??. Dit kost een stuk na 26 ; Lf6x 27.gf6x Df5.

Maurits heeft zojuist 31. e6 gespeeld om nog wat te rommelen. Zwart reageert met 31 ;Df6?? (tijdnood). 32 Tf1; Dg5? (met Df1x kan zwart nog vechten). Na 33. ef7x is het klaar.

Dan meld de NPC mij: bij Evert is het uit. Inderdaad, er zit een combinatie in de stelling, het is helemaal uit. Evert ziet het na lang nadenken. 25Tf4x! ef4x 26.Dc3 De5 . en nu kan Evert de winnende zet uitvoeren en dan zal het goudstukken regenen voor een prachtig uitgevoerde combinatie. Helaas kunnen we de centen op zak houden want de beslissende zet 27. Pd6!! wordt gemist. Met 3. Pg5 ? heeft hij zijn paradepaardje het bos in gestuurd. Met een kwaliteit minder probeert Evert nog wat maar het is verloren voor hem. Om de woorden van de legendarische Duitse trainer Hans Meyer aan te halen: van stront kun je geen boter maken. Stand 2-4.

Evert kan nu winnen met 27.Pd6!! en zwart kan opgeven.

Janski zit de hele middag onbeweeglijk aan zijn stoel gekluisterd. Ik waan mij bij Madame Tussaud waar op een speciale afdeling de legendarische Spassky spelers in was gegoten zijn tentoongesteld. Janski kan het niet houden nadat naast druk op d6 de h-lijn is geopend. Er zijn nu nu teveel dreigingen. Stand 3 – 4.

Joop staat aanvankelijk goed. Hij heeft de dame voor een paard en loper. Toch is het niet heel duidelijk want het loperpaar van zijn tegenstander oogt sterk. Wat moet je doen in zo` stelling? Joop blundert een pion weg en moet opeens voor remise vechten. Hieronder twee belangrijke fragmenten.

Andreas Tasma speelt hier het verrassende 21. Dc5x waarna wit compensatie heeft vanwege zijn sterke lopers.

Zwart speelt hier 41. ;Kg8. Joop over deze stelling: de fout maakte ik op de eerste zet na de tijdcontrole, een veel voorkomend verschijnsel.
Ik speelde 41…Kg8, omdat ik na 41…Lc6 vreesde voor 42.g5 h5 43.Lxh5 gxh5 44.Txh5 Kg6 45.Th6 Kf5 46.Tf6 mat, wat het na 41…Le4 ook geweest was maar in de genoemde variant kan de zwarte koning naar e4. Daarna is het een tijd lastig maar zoals bekend wist Andreas niet goed raad met de hem geboden kansen en werd de partij remise

Rond 17.15 besluit ik maar op te stappen want bij Joop gaat het nog wel even duren. Ik vrees voor een zeeslang. Wie gaat de pizzakoerier bellen voor een levering aan bord 3?

Thuisgekomen is die partij nog aan de gang. Gelukkig komt even later de melding binnen: Joop speelt remise. Twee matchpunten worden bijgeschreven. Een goed begin van een mogelijk zwaar seizoen.

verslag Rolf.