Spassky’s winnen in Wouterswoude

Spassky’s winnen in Wouterswoude (van Schaakwoude uit Damwoude). 2 april 2022

Het was een mooie zaterdag op 2 april dat de Spassken afreisden naar Wouterswoude. De avond tevoren was onze teamleider ingelicht dat Schaakwoude met de speellocatie was uitgeweken naar Wouterswoude. Misschien dat de meeste schakers nog nooit van dit dorpje met 975 inwoners in de Friese Wouden gehoord hadden. De route ging soepel langs de Kollumertrekvaart richting speellocatie. In een keer goed gereden. In de Friese Wouden verdwaalt men nooit. Daarentegen in de wijk Gravenburg van Groningen hadden we wel enige moeite om de locatie van een teamgenoot te vinden. Veel weiland zonder koeien want op stal en mooie huizen. Augustinus-, Luther-, Gregorius-, Magnusstraat, zo heten de straten daar. Het zoeken van een speld in een religieuze hooiberg. Op gewijde grond rijdt de auto altijd wel een keer de goede kant op, dat is een kwestie van vertrouwen. Het kwam ook goed. Teamgenoot aan boord en karren maar.

Mooie speelzaal daar De Nije Warf. Ik kwam de speelzaal binnen met de jas nog aan en kreeg al meteen koffie aangeboden van de sympathieke barvrouw. Ook later op de middag was de bediening attent. Zelfs de goudbruine bitterballen gingen rond tijdens de na-zit en analyse. Een teamgenoot biechtte later op dat de verleiding te groot was geweest. Dat men dan vrijmoedig maar toch ook met enige gêne een greep doet in de Wouterswoudse bitterballen is dan volkomen begrijpelijk. Het mogelijke vooruitzicht van een opgewarmde kaassoufflé geflankeerd door een verse paprika tijdens het avonddiner, het is geen aanlokkelijk vooruitzicht. Veganist of vegetariër we hebben het er maar moeilijk mee.

De speelzaal was gevuld met 32 schakers, Schaakwoude 2 speelde hier ook tegen Sissa. Ik zat op een mooi plekje bij het raam en genoot zowel van het uitzicht als van de ouderwetse schaaksfeer in de speelzaal.

Nu maar eens de match beschouwen. Schaakwoude, goede tegenstander en de Spassken met de ambitie mee te doen om het kampioenschap. Er zat een goed tempo in de wedstrijd. Tegen 15.00 was ik zelf al in de problemen gekomen. Maar Evert had eenvoudig gewonnen, Joop een logische remise en Michael had 2 zetten verwisseld en vertrouwde het niet helemaal , ook remise. Putski won daarna snel en Jan P. boekte een probleemloze remise. De tendens duidelijk, Spassky’s voor de matchpunten. Rolf, Maurits en Roelof nog bezig.

Even leek het erop dat Schaakwoude nog iets tastbaars ging meenemen uit deze wedstrijd. Aanvankelijk stond Roelof goed. Maar volgens eigen zeggen “ik verzoop in de varianten”. Nu vermoed ik dat Roelof misschien wel 6 zwemdiploma’s heeft maar hij maakte een fout en ging bijna kopje onder. Balen als een stekker. En toen gebeurde er iets onwaarschijnlijks, Luctor et Emergo.  Zijn goed spelende tegenstander trapte in een geniepig valletje met een paardvork, direct uit.

Maurits stond zo op het oog niet zo goed maar er was optisch bedrog in het spel (wel veel zichtbare druk op pion g2 met de koning op g1), maar er was niets aan de hand. Rolf stond 2 pionnen achter en op verlies.

Maurits greep alsnog de winst omdat zijn tegenstander teveel wilde. Een oprukkende vrijpion bracht de directe beslissing. Rolf worstelde nog tot een uur of 17.00 en scoorde nog een onverwachte remise. Eindstand: 2 – 6.

Hier nog wat partijfragmenten en toelichting van sommige spelers.

Maurits: Het was weer een superleuke dag! Een gezellige schaakmiddag met Sissa 2 er ook nog bij en een bar met een leuke barvrouw en lekkere lokale biertjes. Voor het eerst in meer dan twee jaar kreeg ik weer eens een hand van mijn tegenstander. Eindelijk speelde ik weer eens een degelijke partij. Het middenspel met ongelijke lopers zag er eng uit voor mij, maar achteraf bleek dat reuze mee te vallen. In zijn tijdnood wilde mijn tegenstander te veel en gaf de partij weg.

Slotstelling na 33. Kg1.

De partij van Roelof

Stelling. na 31. fe3x. Er volgde 31. ; Te3x 32.Te3x De3x?? de beslissende fout, goed is Pg4! 33. Df6x!

Evert had een makkelijke partij en snaaide als een soort Pac-Man de ene na de andere pion. Slotstelling: 27. De6x 1 – 0.

Rolf: Ik was de eerste die verloren stond en de laatste die klaar was. De amusementswaarde van de partij lag hoger dan de kwaliteit ervan , iets wat we op dit niveau wel vaker zien. Op de 26e zet kon ik toeslaan. 26.;Pf3x is uit.

Ik zag de combinatie maar rekende niet goed. Ik miste deze gouden  kans en verloor de controle en 2 gezonde pionnen. Mijn tegenstander moest nog werken om het voordeel te verzilveren maar liep net dat steegje binnen dat op het einde geen doorgang heeft.

Hier op de 53e zet moet hij nu Pc3 spelen, dat wint, andere zetten niet meer. Beide pionnen gingen eraf met remise.

Putski: Slotstelling na 29 ;Pf2.

Putski: De Spassky’s spinnen garen bij de 4-4 van Staunton in en tegen Hardenberg en winnen met 2-6 in Damwoude. We liggen nu op koers voor het kampioenschap. Onze zege was wel wat geflatteerd, maar om Ron Jans te citeren: “bij het slot van het seizoen sta je waar je hoort te staan”. Ik won soepel.

Rolf