Spassky’s – Pallas, 7 oktober 2017

Spassky’s hebben het weer in eigen hand

Op de dag dat het Nederlandse elftal het verschil in doelsaldo ten opzichte van de Zweden aanzienlijk hoopte te verkleinen, teneinde de kansen op WK-kwalificatie weer in eigen hand te krijgen, kwamen niet onze voetballers in oranje tricots, maar wel de Spassky’s weer helemaal terug in de competitie. Dit mede dankzij onze tegenstanders van de volgende ronde in en uit Zwolle. Ofschoon wij al onze stadsgenoten het allerbeste gunnen, is de consequentie van de dikke nederlaag die Staunton aldaar leed namelijk dat we weer langszij zijn gekomen van het enige team dat we niet meer in een onderlinge confrontatie kunnen terugwijzen. Slechts het risico van een ongelegen 8-0 in de slotronde door Staunton (dat dan tegen Pallas speelt) rest.

Spassky’s-Pallas was een wedstrijd zoals we er al vele hebben gespeeld: nul, één of twee matchpunten, het leek lang alle drie een optie. Vandaag vielen voldoende kwartjes de goede kant op, zoals er in april van dit jaar tegen dezelfde tegenstander net één te veel de foute kant optolde. Twee matchpunten nu dankzij de kleinst mogelijke zege, toen de inverse daarvan.

Laat ik de dag aan mij voorbijtrekken, dan is er toch altijd weer veel waar je weinig invloed op lijkt te hebben gehad. Dat begon al toen ik de opstelling moest inleveren. Tijdens het noteren ervan begon Dries over een of andere Netflix-serie, waarvan ik de titel beslist moest onthouden. Iets met murder mysteries, maar het had drie woorden volgens mij. Zelf is Dries al een tijdje bezig de drie getallen van ons cijferslotje te memoriseren. Hij zit ook op twee nu. Niettemin bleek het moment waarop Dries zijn nieuwe liefde Netflix promootte briljant gekozen. Het leidde tot een niet geheel gewenste omdraaiing van bord 3 en 4. Toen Roelof mij mijn vergissing meldde, mocht het niet meer veranderd worden van de teamleider van Pallas. Terecht overigens denk ik, je kunt discussies na afloop krijgen die je niet wilt. Het resultaat? 2 uit 2 voor de Spassky’s aan deze twee borden! Zo slaagt Dries erin ook telkens weer zaken te bestieren waarover hij geen directeur is.

De wedstrijd, in volgorde van de borden:

Bord 1, Klinge – Van Putten

Op bord 1 had ik Merza verwacht, maar het kwam goed uit dat hij er niet zat, want Jan Joris, Maurits en Rolf hadden mijn voorbereiding bij de koffie vooraf al flink gekraakt. Wel werd het een Siciliaan.

Stelling na 14…xc4

Iedere schaker kent het fenomeen wel: je tegenstander doet een zet waarmee geen enkele van de talloze secuur berekende varianten ooit begon. Sommige schakers reageren hierop met hartkloppingen, anderen krijgen een rood hoofd. Ook zijn er die inwendig  beginnen te vloeken, het uilskuiken aan de eigen zijde van het bord hartgrondig verwensend. Kan allemaal zo zijn, bij de schrijver van dit verslag gebeurt er eigenlijk in zulke gevallen nooit zo heel veel, behalve dan deze hardnekkige gedachte: “Zie je wel, ik kan er gewoon helemaal niets van, wat doe ik hier toch?”….Mijn blik spreekt boekdelen….(c) Jan van Os.

Deze partij kende weer zo’n moment. Veel gerekend had ik aan 15.Pc5 en 15.Lb6; 15.Pd2 leek me minder. Geen seconde overwogen dat 15. Pa5 speelbaar zou kunnen zijn…. een ogenblik lang dacht ik zelfs bij het aanschouwen ervan dat mijn tegenstander dat paard gewoon weggaf! Dat is ook zo, echter slaan kost de zwarte dame na 16 Lb6 Db4 17. a3. Een vuistregel is overigens dat wanneer je alleen gezonde zetten hebt gedaan een onverwachte manoeuvre je de kop niet kan kosten…..alleen had ik geen flauw idee of ik alleen maar gezonde zetten had gedaan. De kans dat dat niet zo was leek me ook best groot.

Enfin, de schade viel mee. Na 15…Dc8 bleek de positie van het paard op a5 toch geleidelijk aan problematisch te worden en uiteindelijk kostte de bevrijding ervan via veld c6 een pion. In wederzijdse tijdnood kreeg wit enkele kansen van mij om terug te keren in de partij, maar na 35. Dg3 was het geforceerd uit:

35…c3 36 b3 Dd2+ 37 Kb1 Tb8! 38 Df2 Txb3+ 39 Ka2 Tb2+ 40 Ka1 Dd5 0-1

Bord 2, Koster-Merza

Dries trof de sterkste Deventenaar tegenover zich, die Roelof in april nog overtuigend had weten te verslaan. Ook nu ging het punt weer mee terug naar de IJsselstad, echter niet voordat de lamp bij Dries opeens finaal was uitgegaan.

Stelling na 18…f5

Dit staat gelijk. Als wit niets doet, kan zwart ook niet veel uitrichten en omgekeerd geldt dat evenzo. Maar niets doen ligt Dries slecht, zeker in de dynamische tijden die hij doormaakt wat betreft zijn werk geen sinecure. Hij liet 19. f4? los. Dit geeft zwart een aanvalsdoelwit, namelijk precies deze pion op f4. Eén foutje kan nog, maar na deze eerste misser liet Dries nog wat kansjes schieten om het wankele evenwicht te handhaven. 0-1. Het cijfer dat nog aan de door Dries geopperde cijfercode ontbrak was overigens een 0. Wellicht dat er -ook weer onbedoeld- vandaag een ezelsbruggetje is geboren.

Bord 3, De Roos-Kroon

Roelof boekte een degelijke maar traag tot stand komende overwinning. Lang leek het gelijk, totdat de tegenstander overhaast wilde vereenvoudigen.

Stelling na 29..e5

Wit speelde: 30 Dd2? Dit kost de b-lijn of een pion. 30…Dxd2 31 Tfxd2? (31. Tbxd2 was het kleinere kwaad) Txf3 en Roelof schoof het toreneindspel met pluspion gedecideerd uit.

Bord 4, Groenewold-Bielderman

Stelling na 4…Lg7

Zomeraankoop Jan Joris is een publieksspeler, hij is gehaald voor meer spektakel. Voor een speler als JJ schaffen trouwe supporters als Jan van Os een seizoenskaart aan. In april stond Folke nog tegen Pallas in de basis, een heel ander type speler natuurlijk die zichzelf vrijwillig heeft laten terugzetten naar een lager elftal (dat hoefde nou ook weer niet van mij, hij blijft zeker in beeld, net als Tom!) Jan van Os was vroeg vandaag en daarom gooide JJ op zet 5 reeds de knuppel in het hoenderhok: 5 h5!? Pxh5 6 Txh5 xh5 7 e4

De weerlegging van dit ietwat frivole openingsspel is vermoedelijk gelegen in, koeltjes, de korte rokade. Bielderman durfde dat niet aan, vreesde latente druk op h7, en liet zijn koning in het centrum bivakkeren door 7…d6? te spelen, met de invitatie tot een strooptocht en rondreis tegelijk aan de witte dame: 8 Dxh5+ Kd7 9 Dxf5+ e6 10 Db5+ c6 11 Dd3 en de zwarte stelling is niet te houden. Tien zetten later, na 21 Lxa8, stond het +25:

1-0 na 43 zetten. Zet 44 was de matzet geworden.

Bord 5, Heijne-Bodewes

Peter draait al zeer lang uitstekend, zowel intern als extern. Vandaag mocht hij de Pa3-Siciliaan van Heijne bestrijden, die ikzelf in april voor mijn neus kreeg.

Stelling na 22. Te3

Deze stelling is lastig te verdedigen. Peter stuurde zijn dame eruit voor boodschappen op de damevleugel: 22..Da5 23 Pg4 Da4, maar dat kostte een kwaliteit na 24 Pf6+. Zelfs met een engine erbij blijkt het lastig die zet in de diagramstelling nog te voorkomen, al leek de zwarte stelling met een kwaliteit minder nog lange tijd best speelbaar. Heijne speelde het echter zeer geconcentreerd uit.

Bord 6, Logtmeijer-Van de Pavoordt

Maurits werd vandaag topscorer met 2 uit 2. Hij speelde de meest complexe partij van de dag, zo vonden wij uit bij de pizzeria na afloop. Volgens Fritz blijven de kansen gelijk totdat zijn tegenstander in vliegende tijdnood het ongelukkige Dg6 speelt op zet 38.

Stelling na 38. g5

38…Dg6? (38…De7) en vlag. De stelling is pardoes verloren. 39 f5! Dg8 40 g6.

Bord 7  Bloemsma-Yska

Rolfs speelde een veel betere partij dan hij zich bewust was. De engine geeft hem voortdurend een plusje van bijna 1, in zijn hoofd stond het echter steeds +3 voor de tegenstander en dat speelt lastig. Een ander probleem was in de weg zittende doctrines.

Stelling na 14…fxe6

De stelling gesloten houden als de tegenstander het loperpaar heeft is zo’n dogma. Vandaar dat Rolf afzag van 14..d5, maar een andere leerstelling is dat een pionnenduo in het centrum zeer sterk is! Na deze gemiste kans staat het lang gelijk, totdat Rolf met weinig tijd de deur op de koningsvleugel te ver opengooit en zijn tegenstander met grof geschut binnen komt vallen. Met meer bravoure was deze partij minimaal in remise geëindigd! Mindset blijft een toverwoord, voor ons allemaal overigens.

Voor Henk J op acht was het ook wel weer tijd voor een succesje.

Bord 8 Jansen-Rindertsma

Stelling na 24 Lb7

In deze stelling won Henk een pion na 24…Kf7? (24..Lf6) 25 Tc7+ Td7 (25…Kf6 26 Lc5) 26 Txd7 Lxd7 27 Lxa6.

Het eindspel was echter nog lastig te winnen.

Stelling na 38…Le4

Hier ruilde Henk de lopers wat tot remise leidde. 39 La6 had kansen behouden op meer, maar makkelijk is het niet. Voer voor Averbach, 95 intussen overigens en voor zover bekend nog een stuk krasser dan Boris.

De volgende match is tegen ZSG uit Zwolle. Ook dan moeten we weer volle bak…om onze kansen in eigen hand te houden!