SG Max Euwe 2 – Spassky’s 7 april 2018 – deel 2

SG Max Euwe 2 – Spassky’s: 5 – 3
7 april 2018

Aardige Spassky’s missen realiteitszin

De doorgaans vriendelijke Spassky’s zijn de draad kwijt. Na de verdiende nederlaag in Enschede tegen de reserves van Max Euwe werd gesproken door een enkele speler over ‘competitievervalsing’. Een nuchtere analyse leert dat deze uitspraak nergens op slaat.

Met nog een ronde te spelen in de 3e Klasse B is de stand:
1. Winterswijk 14 mp en 40 bp
2. Spassky’s 12 mp en 35,5 bp

Aangezien de competitieleider een vooruitziende blik had, heeft hij de wedstrijd Spassky’s-Winterswijk gepland voor de laatste speeldag op 21 april in het Denksportcentrum te Groningen.
De Spassky’s hebben het nog steeds in eigen hand, maar dan moeten ze wel met 6,5-1,5 van Winterswijk winnen.

Kijkend naar de uitslagen van dit seizoen dan blijkt dat Winterswijk volkomen verdiend eerste staat. In zeven van de acht wedstrijden scoorden de Achterhoekers beter dan de Groningers. Alleen tegen Schaakwoude stokte de machine en werd met 3,5-4,5 verloren. De Spassken wonnen tegen dit Friese team met 6-2. Dus conclusie: in de overige zeven wedstrijden haalde Winterswijk zeven bordpunten meer dan de Spassky’s!

Toch werd door een enkeling de uitspraak ‘competievervalsing’ in de mond genomen richting de spelers van Max Euwe.
Kijkend naar de opstelling van de schakers uit Enschede tegen respectievelijk Winterswijk en ons, dan is het werkelijk een boude bewering. Zeven spelers speelden namelijk in beide wedstrijden mee. Het enige voordeel dat Winterswijk had, was dat Scho (2064) toen in de basis stond, terwijl wij te maken hadden met Van de Oudeweetering (2154). Daarmee was de gemiddelde rating van Max Euwe tegen Spassky’s 2070 en tegen Winterswijk 2059. Dus dat rechtvaardigt de uitspraak absoluut niet

Om het voor andere lezers nog enigszins begrijpelijk te maken. De uitspraak heeft eigenlijk betrekking op de opstelling van Max Euwe tegen Staunton in de 7e ronde. Toen kwamen slechts zes spelers opdraven en ook nog twee zwakke invallers. Daarom is het maar mooi dat Staunton gisteren niet in Winterswijk heeft gewonnen, want had een aantal Spassken de uitspraak ‘competitievervalsing’ misschien met iets meer recht kunnen zeggen. Immers, dan was Staunton onze grootste concurrent geworden.

En dan nog is de conclusie van ‘competitievervalsing’ niet gerechtvaardigd. Als wij Max Euwe waren geweest hadden we in de zevende ronde waarschijnlijk precies hetzelfde gedaan. Het eerste team had invallers nodig, heeft nog goede kampioenskansen in de Tweede KlasseA en het derde team is nog lang niet veilig in een andere derde klasse. Wat doen je dan in geval van ziekte, als het tweede team niet meer kan promoveren en degraderen. Daarom speelde er dus een aantal invallers uit het tweede van Max Euwe in het eerste. En met succes, want na een spannende wedstrijd werd (toenmalige) mede-koploper Laurierboom-Gambiet met 4,5-3,5 verslagen en het kampioenschap ligt voor het grijpen.

Nog even over de wedstrijd zelf. Max Euwe won verdiend met 5-3, maar toch waren er nog wel wat kansen voor de Spassky’s. Zo offerde Jan een kwaliteit voor mooi spel, maar bracht dat met een bizar extra paardoffer direct om zeep. Roelof miste een paar keer remise in het eindspel en wellicht had ook Evert nog een hele kleine winstkans toen zijn tegenstander mis greep in het toreneindspel. Jan Joris stond goed na de opening, maar moest vervolgens taai verdedigen om als laatste nog remise uit het vuur te slepen. Ook Dries heeft ergens de winst gemist en zag vervolgens eeuwig schaak over het hoofd. Daar stond tegenover dat Maurits nog won, nadat hij totaal verloren had gestaan. Zijn tegenstander gaf een volle toren weg. Op de remise van Peter en de nederlaag van Edwin viel niets af te dingen.

Een overwinning van 6,5-1,5 of meer op Winterswijk, lijkt gezien het competitieverloop een illusie. Als we het geluk hebben van een van onze spelers in de avond voor de wedstrijd in een casino in Leeuwarden, zijn er nog wel degelijk kansen. Hij won vele duizenden euro’s en mede daarom gaan we all-in op 21 april!

verslag: Evert Janse