Mid Fryslân – Spassky’s: 0 – 8, 24 november 2018

Een eclatante zege!

Met 8 – 0 winnen, het komt niet vaak voor. Volgens mij hebben de Spassky’s nog nooit met 8 – 0 gewonnen, of verloren. Ik weet het me niet te herinneren, maar misschien heb ik straks mails en apps dat daar niets van klopt. De archiefbewaarder zal het weten.

De locatie was Akkrum, Café Kromme Knilles. Mooi café, lekker donkerbruin, sterke koffie. We speelden in een zaal achter het café, opgesteld rondom een afgedekt biljart. Na het startschot, de eerste bak straffe koffie en de eerste zetten op het bord, viel me op dat het verlichtingsniveau in de zaal ‘gezellig’ was. Totdat een speler van de thuisclub aan de dimmer draaide en ineens een goed toernooilicht op de borden scheen. Verdomd interessante stelling had ik ineens!

Dat bijlichten moet voor Dries zijn tegenstander te laat gekomen zijn. Ik laat de stelling niet zien, maar laat het aan de verbeelding over. De beslissende zetten: 5. …… Pxe4 (daar stond een pion) 6. Da4+ Pc6 7. Dxe4 en het was gebeurd. Dries 2.0 zorgde ervoor dat geen enkele tegenkans in de stelling zat en na toch nog 22 zetten, Dries neemt tegenwoordig de tijd, was het 1 – 0.

Everts stelling zag er ook al rooskleurig uit. Zwart had een forse zwakte op g6.

Zijn tegenstander Femke Koning, met zo’n naam moet je schaken, speelde hier f5 en Evert stond riant. Maar zwart verdedigde stug. Dit is de stelling na wits b3-b4.

Na Pd7 of Pc6 staat wit beter, maar is het lastig. Zwart speelde echter De8 en na Dc5+ Kd7 viel a7 en was het gedaan. Punt voor Janseev, 2 – 0!

Totale verbazing bij het zien van Maurits’ stelling. Daar had iemand de volière opengezet. De witte vogels zaten overal en die van Maurits zaten angstig in de boom. Met de volgende stelling gaf ik geen stuiver voor zijn kansen:

Wit heeft net Lb5 gespeeld en de zwarte vogels staan op stok. De partij ging, geheel in Maurits’ stijl op onnavolgbare wijze verder. ‘Voor herhaling vatbaar’ was een van zijn apps na de partij. Lijkt me niet. Nog een pikante stelling uit deze pot:

Wit dreigt een familieschaak op f6 en het best was geweest de toren uit het schaak te halen. Maurits speelde Pd7? Maar na wits Pd5 dreigt het nog steeds en gaat c7 vallen. Het is totaal verloren. Echter, schaken is ook een mentaal spelletje en wit raakt het compleet kwijt. In de volgende stelling snoept wit een pion met Pxa6?? waar Pe4 verplicht was. De g-pion promoveert: 3-0!

Hoe gaat het eigenlijk met Joop. Hij heeft wit en ik zie een serie gezonde zetten. Wat kan schaken eenvoudig zijn als je die positioneel geoliede stijl bekijkt. Interessant is de volgende stelling waar zwart op de diagonaal f3-a8 de fout ingaat:

Joop heeft na zwarts Dc6 Lb3 gespeeld. Nu gooit zwart de diagonaal open met b5. Er volgde Pe5 Dc7 Lf4 Dc5? (Db6 kon nog) en na Df3 hangt a8. Er volgde Pd5 Lxd5 exd5 Txd5:

Na Dxc2? Td2 Df5 gaat er een kwal in de tas. Met de lopers op het bord is het nog tricky maar Joop schoof het mooi uit. 4-0 alweer!

Ik denk dat de volgorde van de overwinningen niet klopt. Maakt ook niet uit als je met 8-0 wint. Wie gunnen we het beslissende punt? Jan! Jans commentaar op de mail zegt genoeg: ‘Plan van wit is veel te traag, Lb3 is ook nog tempoverlies en na dameruil is de partij eigenlijk al over. Fritz was het met de meeste zetten van zwart wel eens. Lekker vlot potje.’ OK, ik laat twee stellingen zien:

Wit heeft net Tae1 gespeeld en wordt nu aangekrant met b4 axb4 axb4 Pd1 Ta8 Lb1 Ta1:

Het was snel 5-0.

Dan naar Putski. Vaak is er bij partijen van Putski wat aan de hand. Spanning in de stelling. Kruispenningen, doordekken, opkomende backs, hij kijkt het af bij de FC. Maar niet deze keer. Putski kwam op bezoek bij de witte stelling:

Wit heeft hier net c3-c4? gespeeld en dat is trouble. Na Pcb4 is het gedaan. Ook Putski had last van het mentale spook, hij maakte het zich nog moeilijk door niet met het paard op d3 thee te komen drinken maar op a2 te slaan. In de volgende stelling had wit kunnen vechten met Tb2:

Na Tb2 staat zwart wel beter. Maar wit speelt Lxc4. Na Dxc4 hangt Lb4 in de lucht en was het snel gedaan. 6-0!

Dan gaan we naar bord 1 naar Kronov met de witte stukken. Daar stond het een hele tijd ongeveer gelijk. Naar een paar onnauwkeurige zetten van zwart kreeg Roelof voordeel. En leuk moment is na De3 van Roelof:

Zwart speelde g5 en nu verliest hxg5 een stuk na zwarts e5! Dat doorzag Roelof en speelde Ld6. Na zwarts Tfe8 (Lf6 was nog wat geweest) had Roelof groot voordeel. In de volgende stelling gaf zwart op:

Volgens Roelof wat vroeg. Na Txe7 Pd5 verliest zwart de dame: exd5 Txe4 dxe4 Td6 Lg7 De2 e3 staat het als volgt:

En dit is nog lastig vanwege de opgerukte pion op e3. Allez: 7-0!

Als laatste mijn pot. Dat klopt ook, want terwijl de rest allang was uitgespeeld zat ik nog te zwoegen. Ik stond op een gegeven moment vier (!) pionnen voor, maar wit had wel druk op mijn stelling.

Ik heb hier Le5-f6 gespeeld en wit vervolgens Dh4-h3. Ik win een vierde pion met Lxc3 Lxc3 De4+. Wel zonde van die mooie zwarte loper. Wit staat een half bakje achter maar heeft wat druk op de zwarte stelling. Een paar zetten verder ben ik wat te gretig:

Ik speelde hier Tf3. Lijkt sterk, maar beter waren d5 of Pd4. Er volgde Te4 Dxg3 Tg4 Dxg2 Kxg2 Tf7. Vier pionnen in de plus, maar onprettige druk van wit:

Wit speelde sterk in deze fase en ik moest na Th1 een pion op h7 inleveren. Om te ontwikkelen gooide ik er ook nog een kwaliteit tegenaan en kwam dit op het bord na wits Tf7:

Hier had ik beslist het paard niet tegen de toren moeten laten ruilen, bijvoorbeeld door Pd4 te spelen. Het paard gaat naar b3 en zwart heeft alle tijd en gaat winnen. Ik speelde hier echter e3+. Dat lijkt sterk, maar na Ke2 Le4 speelde wit Txf5! Lxf5 Kxe3 en dit had hij remise kunnen houden. Wit verzuimde dit door toe te laten dat ik met een pion op d4 de diagonaal afsneed: 8-0!

Wat een uitslag! Op naar de match tegen Haren&Oostermoer. Thuispot!

Janski