Staunton – Spassky’s, 16 september 2017

Mindset

Als de Spassky’s tegen Staunton spelen in de KNSB verliezen we. Afgelopen zaterdag werd die ongewenste traditie voortgezet. Een gelijkspel had zeker tot de mogelijkheden behoord, als een aantal spelers met de juiste mindset achter het bord had gezeten. En zoals bekend bepaalt je mindset jouw resultaten.

Chronologisch zien we het volgende scoreverloop:

Koster – Ebels: ½ – ½
Rond 15.00 is Dries remise overeengekomen met Theo Ebels. Het spel van Dries oogt enigszins frivool. Achteraf blijkt een tikje te frivool. Dries had wel een luchtje geroken maar kon het niet helemaal plaatsen.

Stelling na de 20.bc4x. De stelling is brandgevaarlijk maar beide spelers beseffen dat niet. Zwart speelt hier 20 ;Pe7? Nu kan Dries afwikkelen naar een ongeveer gelijke stelling met 21. Dc6x. Met 20 ;Tab8! 21 cd5x Tb2x! is het einde oefening en kunnen de brandslangen weer opgerold worden.

 

 

 

Mulder – Yska: ½ – ½
Rond 16.00 is deze partij in een remisestelling verzand na een interessant middenspel met zware stukken. De partij is nooit uit balans geweest en remise is de logische uitslag. Zwart had nog een dubieuze winstpoging kunnen ondernemen volgens Dries, maar Rolf gelooft dat allemaal niet en terecht. Piet en Rolf zijn het ook hierover eens nadat de stelling in het matig verlichte Hooghoudt proeflokaal is doorgelicht.

Jansen – Van Pelt: 0 -1
Henk  moet direct in de scherpe opening die Erwin van Pelt hem voorlegt, allerlei problemen oplossen. Het is een bijzonder lastig dossier mogen we wel zeggen. Dat uitpluizen gaat hem redelijk af maar het kost zoveel kracht dat hij in het middenspel een foutje maakt dat niet meer te repareren is. Veelzeggend is dat de obligate banaan pas na afloop geconsumeerd wordt. En dat is niet de juiste volgorde om een resultaat aan de consumptie van een maatschappelijk verantwoorde banaan  te koppelen. Bier na afloop wel.

Zuiderweg – Bodewes: 0 -1
Na een wat stroef begin speelt Peter een partij uit één stuk. Hij is scherp en zit kort op de bal. Een paar kleine onnauwkeurigheden van Edwin worden genadeloos afgestraft. Volgens de Spassken unaniem als de beste partij van onze kant aangemerkt. Slotstelling na 36 ;Td1.

 

 

 

 

 

 

 

Groenewold – Hilwerda: 0- 1
Jan Joris heeft zich op deze partij goed voorbereid. JJ krijgt een veelbelovende stelling die het nodige rekenwerk kost. Volgens die berekeningen met allerlei fantasie offers, slaat het allemaal net niet door. Dat is het keerpunt. Vermoeidheid doet zijn intrede. Opeens wordt er een volle toren aangeboden. “Het fijnste vlees bij uw edelslager, topkwaliteit voor een lage prijs”….. Ik zie het gebeuren en bewaar maar even gepaste afstand na deze deceptie. Ik mis nu André van Duin die met milde ironie mislukte baksels in “Heel Holland bakt” van treffend commentaar voorziet. De glacering is prima gelukt maar helaas is de taart ingestort..

Kroon – Riksten: 0- 1
Ik kan moeilijk beoordelen wat zich hier heeft afgespeeld. Misschien was Riksten wel de beste speler vandaag aan de kant van Staunton. Het witte loperpaar oogde in ieder geval zeer sterk. In het eindspel bleken deze huurmoordenaars geen partij voor een eenzame toren en wat zwakke pionnen.

Stand 4 – 2. De twee resterende partijen bieden alle uitzicht op 4 – 4, want in beide partijen staan we op winst.

Blom – Logtmeijer: 0 – 1
Maurits speelt de opening erg goed, wint een pion en zo rond de 34e zet  met ; f4! staat hij gewonnen.

Maurits mist enkele mogelijkheden het snel uit te tikken nadat de dames van het bord zijn verdwenen. Het wordt nu zweten om het punt over de streep te trekken. Gelukkig heeft hij nog een paar escape kaarten op zak.

 

 

 

 

Stelling 2. Hier moet wit 64.Tc5 spelen en hij maakt remise. Na 64. Tb6? is het uit. 64; Te5!. 65. Kg3 Tc5 66. Kf4 c3  67. g5 Ke7 68. g6 c2. 0 – 1
Een prima prestatie van Maurits.

Stand 4 – 3.

 

 

 

Van Putten – Hummel: ½ – ½
Putski bereikt een stelling met een kwaliteit en pion meer. Dat moet gewonnen zijn en het is ook gewonnen. Alleen de realisatie van het voordeel is niet makkelijk. Henk doet eigenlijk alles goed.

Stelling na 42; Te2. Wit moet hier nu 43.Kf1 spelen en dat punt komt er dan snel aan. In deze stelling herinnert Putski zich een tegeltjeswijsheid dat een pionnen eindspel van 4 tegen 2 pionnen altijd gewonnen is. Dat tegeltje hangt  bij hem thuis boven de open haard. Had hij dat !%#$!! tegeltje maar in de open haard gepleurd…

 

 

 

Putksi wikkelt echter af en ziet dan het volgende tegeltje:

Stelling na 44;Ke6x. Wit zit nu in de goede bioscoop maar kijkt naar de verkeerde film. Ja dit is echt remise.

 

 

 

 

 

Eindstand: 4½ – 3½

Grappig is dat Putski in de overvolle pizzeria wel direct de winnende voortzetting vindt: een pizza Del President. Binnen 15 minuten staan er 7 pizza’s op tafel met het wielformaat van een monstertruck. Maar waar is de Spaghetti Carbonara voor JJ gebleven? We sturen een Spassk  “die altijd veel dreiging in zijn spel heeft” naar de keuken om dit even recht te zetten. Presto! Dat helpt : in 5 minuten een dampend bord op tafel met het fijnste vlees van uw edelslager…

verslag: Rolf