Spassky’s in groot gevaar wegens gebrek aan historische kennis

Ondanks de aanwezigheid van de inspirerende historicus Michael Riemens hebben de Spassky’s zichzelf in de voet geschoten door onvoldoende kennis van de geschiedenis.

We gaan terug naar het seizoen 1973-1974. In de 2e klasse A van de Schaakbond Overijssel speelden de eerste teams van Haaksbergen, Winterswijk, Max Euwe, Favorita en Boekelo. De reserves van Almelo en Max Euwe deden mee, net als de derde teams van Drienerlo en ESGOO.

Op 11 december 1973 ging ESGOO 3 op bezoek bij Max Euwe 2 onder aanvoering van de non-playing captain H.L. Kok, woonachtig Haaksbergerstaat 1190 te Boekelo. De verwachtingen waren hoog gespannen, want van de selectie was alleen dhr. Heslinga verhinderd, die werd vervangen door dhr. Van Lier. Van Asselt, Broekers, Everaars, Janse, Bakker, Burbach, Bilderbeek, Kremer, Knuiman moesten de klus klaren met de genoemde Van Lier.

Het sneeuwde hard tijdens deze gure decemberavond, de klokken tikten vredig en het stond blauw van de rook in het speellokaal van Max Euwe. Sigaretten, sigaren en een paar spelers rookten hun pijp met hun favoriete tabak. Het speeltempo was 30 zetten in anderhalf uur. Na een verhitte strijd wist ESGOO 3 de reserves van Max Euwe met 10-0 te verslaan. Zo won bijvoorbeeld Janse in 35 zetten in een Siciliaanse partij van Donninger.  ESGOO 3 werd dat seizoen kampioen met zes overwinningen en twee gelijke spelen, te weten tegen Haaksbergen en Almelo 2.

Ruim 50 jaar later traden de Spassky’s aan tegen het genoemde Max Euwe 2. Hadden zij lering getrokken uit die wedstrijd van eind 1973? Het antwoord is volmondig ‘NEE’.  Er moest in de zevende ronde gewonnen worden van de mannen uit Enschede, want anders zou degradatie bijna onvermijdelijk zijn. Natuurlijk was 10-0 niet mogelijk gezien het feit dat er in onze klasse maar acht spelers mogen spelen. 8-0 was ook niet nodig, maar minimaal een 4,5-3,5 was gewenst.

Boris Spassky keek met lede ogen toe. Er waren lichtpuntjes, want Hoeksema, Van Putten en Janse wonnen hun partijen. Uitblinker was de non-playing captain Dries Koster. Hij toonde in zijn openingsspeech met ongerijmd enthousiasme aan, dat de Spassken de regels van de Wiskunde gingen ontkrachten. Immers Max Euwe 2 had van Max Euwe 1 gewonnen, die op hun beurt weer van ons hadden gewonnen. In de lijn van de verwachtingen zou Max Euwe 2  dus ook van de Spassky’s moeten winnen, maar volgens Dries zouden wij die logica juist omdraaien… Datzelfde gebeurde min of meer na afloop in de pizzeria. Onze captain bestelde een zelf samengestelde pizza die de serveerster deed verzuchten: “Gaat u misschien een pizza bestellen die ergens op lijkt?”

Naast de genoemde overwinningen verloren de overige vijf spelers hun partijen. Hun namen zullen we met de mantel der liefde bedekken. Tijdens de analyses in de pizzeria bleek dat de 5-3 overwinning van de mannen uit Enschede volkomen verdiend was.

Er is nog een hele kleine kans om aan degradatie te ontsnappen. Op 23 maart gaan we naar Assen en daar hopen we op het “wonder van Assen”. Na die gedroomde overwinning moet er op 20 april thuis nog gewonnen worden van stadgenoot LOS.

Evert Janse