Spassky’s – Haren & Oostermoer: 3 -5, 15 december 2018

Waren de goden kosmonauten?

In de Groninger klei zijn onlangs na een recente aardbeving de artefacten opgedoken van een naar het schijnt prehistorisch ruimteschip. Dit zou de speculaties kunnen bevestigen van de jaren 60 bestsellerauteur Erich von Daniken. We zijn in een ver verleden bezocht door ruimtewezens die beschikten over geavanceerde technologie. Maar ook in het verleden was sprake van hoogmoed en falen van techniek waardoor de zwaartekracht altijd het laatste woord heeft met meestal rampzalige gevolgen.

De aangetroffen restanten in het Groninger Oosterpark vertellen het verhaal van een falende missie naar een planeet met de codenaam KNSB2A. Dit is de inscriptie die we lezen op een metaal van onbestemde oorsprong met nog veel meer informatie. Het vermoeden bestaat dat de kosmonauten om de verveling te verdrijven een soort ruimteschaak speelden. Helaas was er geen eenheid van coderen van de gespeelde partijen. Daarover later meer. Er is ook nog materiaal opgedoken waarin de laatste uren van deze missie zijn gedocumenteerd. De laatste woorden van de gezagvoerder moeten zijn geweest ””Houston we have a problem” en “Terug op aarde”.

Het schijnt dat de kosmonauten zich voedden met op wagenwielen gelijkende platgeslagen deegvormen. De voorloper van de Italiaanse pizza. Met enige moeite hebben de geleerden vast kunnen stellen dat er 8 kosmonauten aan boord waren en een aardling die tegen zijn zin op deze missie naar KNSB2A niet deelnam aan het ruimteschaak. Verder bestaan er onbewezen vermoedens dat er rivaliserende ruimtewezens met de codenaam 1847 mogelijk een rol hebben gespeeld in de fatale crash. Er doen vooralsnog onbevestigde berichten de ronde  dat er een filmscript in de maak is. Ook zou Endemol interesse hebben hier een musical van te maken. Endemol maakt van alle shit een musical. Het zou een mooi eerbetoon zijn aan deze stoere godenzonen van weleer.

Uw verslaggever heeft via telepathisch contact met de planeet AlphaZero , de laatste uren in aanloop naar de fatale crash kunnen reconstrueren. Lees mij en huiver!

Chief Commander Putski: Hoi Rolf,  Fijn dat je het verslag schrijft. Als ik het had moeten doen had ik opgemerkt dat Haren in de sterkste opstelling tot nu toe verscheen. Mogelijk omdat Spassky’s de flair van PSV of Ajax lijken te bezitten; tegen de koploper spelen is altijd leuk. Wij bakken er vervolgens weinig van; na de 0-8 leken wij ons inderdaad PSV of Ajax te wanen. Dodelijk! Groeten, Putski.

Nogmaals Putski (na enige ruis op de lijn): Helaas maken we competitie weer spannend. 3-5, er valt niet heel veel op af te dingen. Houtski zeer sterke tegenstander. Kronov wellicht een halfje te veel. Ik sta ergens +4.5, maar trap in een eeuwig schaakgrap. Vlak voor de tijdcontrole, maar dit had ik met nog een paar minuten best mogen zien.
Verder op de meeste borden vrij rechttoe rechtaan voor zover ik dat kon beoordelen. Rolf schrijft het verslag, stuur je partij naar hem, met kort commentaar.
In de bijlage de mijne.

33 …Lxd1 en 34…De2 had ik gezien, maar ik dacht: ik win b3 hij misschien d6. Niet waar na 35 Dxe2 Pxe2 36 Pe3 Pd4.

36…De1 zag ik wel, maar ik wilde het overzichtelijk houden. Is moeilijke variant. (..Lxg4 f5 Lh5 Kh7! ; laatste gemist)

38…Pxb3 is stap 2. Zwart heeft de stelling in handen, moet één dreiging pareren. Stelling om rustig uit te proberen te schuiven. Op 9-2 maar revanche nemen tegen Sissa! Groeten, Putski

Kosmonaut Pjotr Bodewski: Hierbij mijn partij: weet niet zeker of e.e.a. leesbaar is. Groet Pjotr alias John Doe.

Putksi: Nee, wordt bij mij niet herkend. Waar is John Doe?

Houtski: hierbij mijn partij. Leuk opgezet met twee fouten op het eind.

Kosmonaut Kronov1: Het heeft er inderdaad totaal niet ingezeten. Toen ik de opstelling hoorde, dacht ik ‘dat wordt een moeilijke middag’. Verder merkte ik dat ik onrustig word van het in de speelzaal ontdekken dat de opstelling anders is dan door Henk is rond gemaild. Het komt mijn concentratie niet ten goede. Het doet wat met me. Yski speelde een prima partij. In de pizzeria de nodige winstmogelijkheden gezien. Janski en Postov kwamen er naar mijn gevoel niet goed uit. Beide na de opening moeilijk.Leuke partij van Pjotr. Zat erg veel in. Een goede partij ook in het begin,maar d5-d4 was een heel gemene. Jansov stond beter, ook al had ik liever de dame meteen op e2 in plaats vaneerst d2 gehad. Putski speelde goed. Het leek uit, toen hij toch nog beet werd genomen. En ik ben diep onder de indruk van Vincent. Houtski had weinig kans. Twee mindere zetten en het was over, zag ik in de pizzeria.  Misschien is een 8-0 niet goed voor ons. We denken daarna dat alles vanzelf gaat en worden gemakzuchtig. Ik had er zelf in elk geval last van.

Ik blunderde op vreselijke manier een pion. Ik wilde Pe5 spelen, was toch niettevreden en met nog 4 minuten besloot ik snel tot De3. Oeps Pxb2. Na Te2 isPd5 einde partij. Zwart heeft alle controle. Td2 maakt Pd5 minder sterk. Hij dacht lang na, spannende minuten. En precies wat ik hoopte gebeurde: Dc4. Nad4-d5 heb ik weer hoop en toen hij geen Thd8 speelde, maar eerst Dxd3 (we hadden beide nog 2 minuten op de klok) was het weer gelijk.Ik werd totaal overvallen door de opgave na d5-d6. Verbouwereerd schudde ik zijn hand. Ik zat namelijk vooral te rekenen hoe ik na Txd6 het beste met het stuk meer tegen 3 pionnen kon spelen en vooral hoe ik de zwarte a en b-pion kon tegenhouden. Wat moet je nou op zulke momenten?

Ik heb wel eens de overgave geweigerd,maar dat durfde ik nu niet. Bovendien kan het weigeren ook uitgelegd worden als een Obbiaanse vorm van arrogantie. Mijn partij is opgenomen in de PGN van Putski.

En toen moest uw verslaggever 40 programma’s installeren inclusief een computercrash, teneinde tot een uniforme codering te komen. Ik krijg nu toch wel erg veel trek in een houtgestookte dubbele  graanjenever. Helaas is de 5 nog niet in de klok. Eerst maar even sneeuwruimen en kerstkaarten schrijven. En dan maar  weer verder met coderen.

Dan bericht van Jansov, ook aan boord: Terechte nederlaag van Spassky’s. Op internet speel ik dit systeem vol risico. Nu hinkte ik op diverse gedachten. Plotseling won ik een pion, hoewel het volgens mij een bewust pionoffer was. In de slotstelling wilde ik met Le4 een van de lopers neutraliseren. Zag toen gelukkig dat na loperruil zwart Da7 heeft en dan stort de witte stelling in elkaar. Zo ver kwam het niet, want een paar minuten nadat de Duitser zijn zet had gespeeld kwam hij terug en mompelde “Remis”, ik verstond het niet en toen klonk ietsje harder “Draw”.Na overleg met Aardling en Putski, dacht ik nog een kwartier na en toen heb ik het geaccepteerd. Ik heb geen Fritz meer om het te checken, maar ik stond slecht. We zullen de rest moeten winnen om Philidor bij te houden en dan volstaat winst tegen de Friezen in laatste ronde. Anders dreigt het ‘Winterswijk-scenario’.

Geen partij, maar ik stuur de slotstelling naar Rolf.

Ik installeer nu maar programma 41. Ik kan geen chocola maken van deze gasten en Alpha Zero tast nu ook volledig in het duister. Ik zoek met Google Maps Winterswijk op. Vermoedelijk woont men daar in Iglo’s. Kennelijk heeft de space crew  daar een tijd ingevroren gezeten. .

Ondertussen komen er een aantal observaties door van Yski. Yski: Geposteerd aan het staartbord kwam ik in een goede stelling met een pion meer. De winstvoering ontglipte mij echter, omdat ik krap zat in de oneindige kosmische tijd die mij was toegemeten door ons Opperwezen Alpha Zero. De pizza smaakte veel beter.  Met een half oog zag ik op het nagelegen bord Janski in een verkeerde film terechtkomen. Ooit speelde Janski  de Pirc, maar nu niet meer. En toch werd hij vrij kansloos gePirct en geha-lijnd na suboptimale zetten.

Op het bord ernaast zag ik Bodewski direct naar plan-B grijpen met een flankopening om zijn tactisch ingestelde tegenstander zand in de ogen te strooien. Dat plan werkte maar matig. Een kwaliteit werd ingeleverd en een pion kwam daarvoor terug. Stug verdedigingswerk leverde een knappe remise op.

Postov presteerde ondermaats in een “Maroczy-bind” met zwart. Te passief spel werd afgestraft met materiaalverlies. Aan boord verdween de partij direct in de shredder. Gelukkig valt hier niets meer aan te coderen.

Jansov speelde al snel remis/draw en mocht daar blij mee zijn. Als hij een matige partij heeft gespeeld blijft zijn notatieboekje zo hermetisch gesloten als de voormalige archieven van de Stasi. De reconstructie laat ik over aan de fantasie van de lezer.

Putksi speelde goed maar liet zich in gewonnen stelling verrassen en moest met remise genoegen nemen.

Kronov1 won omdat zijn tegenstander een stuk inleverde en dacht dat het uit was. Er stond gewoon een gelijke stelling op het bord. Voor het stuk waren er gevaarlijke pionnen op het bord.

Houtksi had zich voorbereid op Valens. Hij kwam met een slechte loper te zitten en via onvermijdelijk materiaalverlies werd er een nul genoteerd. Verrassend dat zijn tegenstander na jaren inactiviteit nog niets aan speelsterkte had ingeboet.

Het werd dus 3-5. Badmuts op en koud afdouchen. En toen verbrak Alpha Zero de verbinding.

”The Spassky’s” : A Space Oddysee. Soon to be expected in your local theatre.

Verslag Rolf