“Was nu maar naar de pizzeria gegaan”

Spassky’s – Max Euwe 2: 3 -5

Wat op de wedstrijddag voor de Spassken bijna net zo belangrijk is als de match zelf is, is het na afloop bezoeken van een lokale gelegenheid om een hapje te eten. Naast de dampende borden met exotische gerechten komen er dan een paar reisschaakbordjes op tafel. Dat daarbij de keuze voor een eettent niet altijd uitpakt volgens verwachting, het overkomt ons dit seizoen. Het lijkt wel of een hoger niveau van schaken ons ook een andere belevingswereld heeft gebracht van de restaurants die we bezoeken. Zo ook deze wedstrijddag op 26 november 2022. Aan iedere teleurstelling ligt een verwachting ten grondslag.

Putski: “Het gevoel blijft hangen dat met iets meer hardheid, alertheid of geluk 4-4 gekund zou hebben, maar je hebt gewoon soms ook dagen dat het net niet meezit.
Zo ook de uitslagen bij de concurrentie: Lasker 4-4 tegen het sterke Veenendaal, Pallas maakt het nog bonter door koploper Apeldoorn te verslaan met 3.5-4.5. Het ligt weer helemaal open. Jammer, maar legendarisch nu al is het eten na afloop bij @*!@#%”, tip van Putski.

“Wie heeft ooit meegemaakt dat er drie keer een serveerster de bestelling voor het eten komt opnemen, waarbij men bij de 3e keer niet alleen moet doorgeven wat je nog verwachtte te krijgen , maar óók wat je al gehad hebt?! 30 euro p.p. goedkoper dan het Veerhuis, maar dan maak je ook wat mee”. Putski.

Hier sprak onze teamleider in de onbedoelde rol van “Bad Tripadvisor”. Niet slim bekeken alhoewel het restaurant meer dan vol zat. Dat deed vermoeden dat de ambiance en het eten  meer dan goed is. Maar dan de “reality check”. De klantervaring kan het best omschreven worden als “steeds verrassend, maar niet altijd voordelig”. We kunnen er verder nog aan toevoegen dat de bediening uitsluitend Engels sprak met een Aziatisch accent. Besteld moest er worden met de mobiele telefoon. Dat is meestal niet een optimale gebruikerservaring voor onze wat oudere doelgroep, zelfs als men beschikt over een leesbril.
Uw verslaggever dacht in al zijn naïviteit dat dit wel wat sneller kon en sprak daarom een serveerster aan. Zij nam de bestelling op. Daarna hebben we haar niet weer gezien noch de rijstrolletjes en aanverwante hapjes. De hongerklop sloeg toe. Het moeizame bestelproces koste hier toch ook de nodige energie.
Uiteindelijk kwam bijna alles goed. Amusant was het natuurlijk wel. Wie heeft zijn glazen achtergelaten (en daarmee werd niet het bier bedoeld) werd er in het Engels geroepen toen we buiten stonden? De achtergelaten leesbril van Janski werd wel heel attent door een serveerster nagebracht. Vreemd dat men dan wel op scherp staat. “We zijn pas content als u het bent”.

En dan nu de wedstrijd. Michael was de enige Spassk die zijn partij won en hij deed dat heel goed. Putski: “mooie partij Michael. Vanuit de opening werd wit langzaam positioneel overspeeld”. Hier 2 fragmenten:

Stelling na 19.Df2. Michael kon hier 19 ;Lb2x spelen met voordeel. Dat ziet er gevaarlijk uit voor zwart maar wit heeft geen mataanval. Michael speelde 19;b3.

 

 

 

 

 

Even verderop zien we het volgende belangwekkende fragment:

Stelling na 28;Db4. Wit staat hier al erg moeilijk en speelde nu foutief 29. Pa2x en de pion op a2 promoveert. Maar ook na 29. Pb1 is de houdbaarheidsdatum van de witte stelling overschreden. Een quote van Michael bij een standaardzet van wit: ” Boris zou dat nooit spelen”.

 

 

 

 

Evert over zijn partij tegen Anne Veltman: “Het was mij zwaar te moede na deze nederlaag. Nu ik de partij naspeel zie ik pas hoe leuk die eigenlijk was. En dan heb ik het over de eerste helft tot ongeveer zet 25! De tweede helft is zelfkastijding.
Allebei hadden we het niet door dat we het afgelopen seizoen tegen elkaar hadden gespeeld! Henk (Putski) wees me erop. Het was trouwens op 12 maart van dit jaar!
De vorige partij eindigde in remise tegen deze sympathieke tegenstander.”
Evert na de partij tegen Dries: “ik moet vanavond naar cabaret”. Dries:” Moet je optreden?” Evert:”nee, ik zit in de zaal.”
Hier een fragment uit de partij.

Stelling na 22.;Td5x. Evert speelde hier 23.Dc3x en zwart krijgt de overhand na 23.;Tc5x. Juist was 23.Pc3x met ongeveer gelijke kansen.

 

 

 

 

 

Maurits:” Vorig jaar speelde ik ook al tegen Laurens Snuverink, met dezelfde kleur en opening. Toen gaf ik een totaal gewonnen stelling weg. Deze keer begon hij een positioneel onjuist initiatief op de koningsvleugel, maar ik reageerde daar niet goed op. Ik miste talloze kansen op voordeel, waarna hij op allerlei momenten kon winnen. Ook hij verzaakte, waarna een gelijkstaand, maar lastig eindspel overbleef. Daar gaf ik op klaarlichte dag een stuk weg.” Hier een fragment toen het er nog goed uit zag.

Stelling na 16.;Kg7. Maurits speelde nu 17. De3? En gaf daarmee het voordeel weg. Veel beter is 17. Pd5 en wit blijft beter staan.

 

 

 

 

 

Roelof:” Mijn tegenstander speelde gewoon heel goed en één depressieve zet leidde het verlies in. Net nadat ik alle klippen had omzeild. Daarna gaat het hard.” Een “bad day at the office”.

Rolf: “Er kwam een stroperige opening op het bord met geen enkel perspectief voor zwart om het initiatief te nemen. Ik moest “achteruit schaken” (quote van Dries). Het leek allemaal houdbaar”. Maar er zit een prachtige combinatie in de stelling. Ziet u het ook wat wit hier kan spelen? Oplossing onderaan artikel. Wit speelde met nog weinig tijd op de klok 33. Df2 en ik wist te ontsnappen met een half punt. Zie diagram.

 

 

 

 

 

 

 

Jan speelde een goede partij en won in een viertoreneindspel een pion. Er werd een stel torens geruild en daarna stond er een standaardstelling op het bord van toren met pion tegen toren. Ik had begrepen van teamgenoten dat hier ergens de winst is gemist. Jammer.

Janski had het moeilijk omdat hij een pion verloor in het verre middenspel. Taai en lang verzet in het eindspel leverde nog een knappe remise op. Hulde.Janski over zijn partij:”Laat ik het zo zeggen: remise is de terechte uitslag: beter na de opening, gewonnen gestaan, verloren gestaan, remise eruit gesleept.” Hier een fragment uit het eindspel waar Henk een kans mist om een paard te winnen en daarmee de partij.

Stelling na 28. ;a5? Relatief het beste was nog 28. ;d5 maar dan staat wit erg goed. 29. ba5x? werd gespeeld. Nu had zwart zijn paard moeten geven na 29. Tc2 Pd3. 30. Td1. met beslissend voordeel.

 

 

 

 

 

Joop won na een goede opening een pion. In het lastige eindspel had hij de winst voor het grijpen maar het pad bleek te smal voor het volle punt. Hier eerst de stelling na 26;Kf7

Joop: “Na een goede partijopzet had ik een snelle winst op zet 27. kunnen realiseren met 27.g4 Te5 28.f4 gxf4 29.Pxf4 Pc4 30.Pd3+.” Er werd 27.Pe3 gespeeld wat suboptimaal is.

 

 

 

 

 

Op zet 52 won Kb6 Nc4+ 53.Kxa6 Nxa354.Kb6 g5 55.f5 Ke5 56.Kc5Kf6 57.Nxb5. Er volgde echter 52.Kc5. Even verderop in de partij is het na 55.Pb3 remise. Met Pc2 had ik nog kunnen terugkeren naar eerdere winstvarianten”.

 

 

 

 

De gedetailleerde uitslag:

verslag: Rolf

oplossing combinatie: 33.Dh6x!! Kh6x 34.Th8 Th7 (Kg5 loopt nog sneller mat) 35. Thh7x Kg5 36. h4 Kg4 37.Le2 Kg3x 38.Tf3 Kg4 39.Kf2 Ld1 40.Tg3 Kf4 41.Tg4 mat.