Oostentoren – Spassky’s, 6 oktober 2012

Geintje, meneer Sonneberg

Oosten-Toren – Spassky’s 4.5-3.5
6 oktober 2012
verslag: Putski

De dag begint hilarisch. Iets te laat kom ik bij het station aangefietst, zie daar Koen en Maurits al staan. Net komt er ook een auto formaat postmobiel aangereden met voorin iemand met een wuivend helmbos. Hierin meen ik Jan te herkennen. Alleen de kleur van de auto komt mij onbekend voor, maar als kleurenblinde stel je geen eisen aan zo’n gegeven, zwart van wit onderscheiden is op een KNSB-zaterdag voldoende. Tegen Koen (die voor het eerst een uitwedstrijd voor de Spassky’s speelt) zeg ik: ‘daar heb je Jan ook al.”

Ik zet mijn fiets weg. Echter, bij terugkomst zie ik Maurits en Koen nog op precies dezelfde plaats staan. Koens verslag is kort: hij is bij een wildvreemde vrouw in de auto gestapt en die vrouw moest gillen. Oeps. Geintje, meneer Sonneberg. Even later komt Jan weer aangereden en nu echt.

De reis verloopt verder voorspoedig, al blijkt Koen weinig bevattelijk voor mijn stelling dat de officiële lezing over 9/11 op zijn zachtst gezegd rammelt. Wonderlijk hoe mensen in geuren en kleuren kunnen vertellen over hoe ver men er vroeger naast kon zitten op velerlei gebieden (geneeskunde, wereldbeeld, machtsmachinaties), maar over hun eigen tijd bij de gedachte alleen al dat een officiële lezing niet zou kunnen kloppen steigeren.

In Amsterdam mist Jan één keer een afslag. Met een wijde boog loodst zijn TomTom hem naar hetzelfde punt terug, voor een herkansing. Nu is Jan alert. Schaakvereniging de Oosten-toren speelt in Watergraafsmeer, een groot stadsdeel in het oosten van Amsterdam. In Groningen zouden we het niet eens een schilwijk noemen, in Amsterdam betaal je er tot op een woonerf in de verste uithoek nog drie euro per uur parkeergeld. Hiermee neem je ook geen risico’s in Amsterdam – indachtig de toerist die ik, toen ik zelf nog in Amsterdam woonde en werkte, eens hoorde vragen “Sorry sir, what is this yellow thing at my carwheel ?!” Overigens hoorde ik later op de dag van mijn tegenstander dat parkeerbeheer met deze praktijk gestopt is. Enfin, totale parkeerkosten voor postmobiel en kosterexpres op deze dag: 60 euro.

En dan zwijg ik nog over de brandstofkosten Groningen – Amsterdam en v.v. Ik had nog hoop op een ruimhartige reiskostenbijdrage van de KNSB. En inderdaad was de berekening zodanig dat de Spassky’s op basis van de kilometerberekening (wie reist bovengemiddeld?) recht zou hebben op liefst 90 euro. Helaas werden hier 65 euro aan kosten over berekend. Geintje meneer Sonneberg? Nee, een heuse woekerpolis van de bond. Informeer bij uw tussenpersoon K. Stolk, als u vragen hebt.

Nog afgezien daarvan: als wij 90 euro meer kwijt zijn dan het gemiddelde, dan is er ook een team dat 90 euro goedkoper uit is (/ speelt) dan het gemiddelde, waarom wordt dat team niet op zijn minst voor die poliskosten aangeslagen? Graag had ik het onze agent Stolk gevraagd. Hij was ook van plan om zijn neus te komen laten zien in de speelzaal, helaas reden er geen treinen tussen Haarlem en Amsterdam. Een striemend fluitconcert bleef hem zo bespaard, overjarige eieren en overrijpe tomaten konden in de tas blijven.

De brandstofkosten belopen ver in de 100 euro voor twee auto’s. Ergens begin jaren ’90 nam het kabinet Lubbers III een maatregel om oplopende overheidstekorten terug te dringen door de accijns op benzine met bijna 25 (gulden)cent te verhogen. Onduidelijk is altijd gebleven of dat tijdelijk bedoeld was of niet; vast staat dat automobilisten het nu al bijna even lang in jaren betalen als de verhoging toen in centen is geweest. Het wijzigen van de klasse-indeling van 3A (met de komst van Oosten-toren) heeft intussen geleid tot een koster-batenanalyse door de penningmeester. Deze komt uit op een (tijdelijke?) contributie-opslag van 10 euro. Het kabinet Jansen III heeft dus besloten tot ‘het tientje van Koster’….. Geintje, meneer Sonneberg! Waar is de gulle lach op heden gebleven? Nee, wrange werkelijkheid.

Los van al het financiële leed is de wedstrijd ook een van de minder gelukkige in de rijke Spasskyhistorie. Ons abonnement op 4.5-3.5-overwinningen lijkt verlopen, vandaag was het namelijk voor het eerst sinds Spassky’s-Schaakwoude, seizoen 2010-2011, een keer andersom. Mopperen mogen we niet. De verschillen zijn klein. Een bal kan via de paal net in het doel stuiteren of juist terug in het veld. Dat laatste gebeurde vandaag net één keer te vaak.

Op bord 1 heb ik zowel gewonnen als verloren gestaan na het door elkaar halen van twee Ragozinvarianten. Remise is een terechte uitslag. Alidston overklast een 2200-speler en zal mij spoedig op het topbord gaan verdringen, is mijn inschatting. Dries speelt de partij van de dag. Een gewaagd stukoffer in zwaar overwegende stand vergt helaas uiterste precieze, die er net onvoldoende is op de beslissende momenten in het vervolg, al is tot drie zetten voor einde remise nog denkbaar. Koen staat slecht, maar zijn tegenstander overspeelt zijn hand en Koen wint alsnog het toreneindspel, dat een specialiteit begint te worden van de Spassky’s. Jan op 5 en Maurits op 6 remiseren in partijen waarin het evenwicht nooit helemaal verbroken lijkt. Janski staat overwegend en taxeer ik op minimaal remise. Helaas kiest hij voor een te passief plan waarbij zijn toren gekluisterd raakt aan de vrije c-pion van zijn tegenstander. De vijandige zwarte koning heeft daarna vrij spel. Peter volgt lang een partij van Uhlmann en brengt een nieuwtje op zet 15. Dat nieuwtje zal de boeken niet halen, weten we intussen. 4.5.-3.5 derhalve.

Na afloop eten we in een hippe tent, met een soort halve-hapjes-systeem: kleine porties die je kunt bijbestellen (maar dat loopt dus gauw in de papieren als je geheel laat sturen door je maag ). Tapas, maar dan iets groter en veel minder. Wel smakelijk en ook nog goed voor de lijn, want we laten het bij 1 voorgerecht en 1 hoofdgerecht. Oud-Groningenspeler Nico Schoonderwoerd heeft ons gesupport tijdens de wedstrijd en gaat mee. Hem lijkt het leuk gastlid te worden voor als we omhoog zitten in de toekomst. De teamleider is voor, want met angst en beven ziet hij de eerste griepepidemie tegemoet met het huidige spelersbestand.

In november gaan we onze wonden likken tegen de Twee Kastelen, ook geen lichte tegenstander. Gewoon thuis. Parkeert u uw bolide gratis voor de deur van het JvdW-denksportcentrum.

Oosten-Toren 1987 Spassky’s 1947 4½-3½

1. Theo Gosman 1934 Henk van Putten 2104 ½-½
2. Willem Moene 2219 Alidston Henries 2026 0-1
3. Redmar Damsma 2101 Dries Koster 1955 1-0
4. Iwan Bonoo 1961 Koen Haveman 1926 0-1
5. Don van den Bergh 2037 Jan Postma 1959 ½-½
6. Wim Leene 1853 Maurits Logtmeijer 1905 ½-½
7. Hank Hoving 1910 Henk Jansen 1868 1-0
8. Huub van den Bergh 1881 Peter Bodewes 1830 1-0