Schaakwoude – Spassky’s, 29 oktober 2011

Over grijze haren, pekingeenden, Meriva’s, routeplanners en mihoen
29 oktober 2011
verslag: Putski

De aanloop naar Schaakwoude – Spassky’s bezorgde de teamleider talloze extra grijze haren. Tot zaterdagmorgen 7:44 was het absoluut onduidelijk welke acht spelers zouden spelen. Dries zou eerst meedoen, daarna alleen chauffeur worden, maar kwam ten slotte slechts kijken en Rolf oppikken, de nasleep van een hevige griep deed hem nog steeds hoesten als een verkouden pekingeend. Harrie wilde wegens privéomstandigheden liever niet spelen, maar stelde zich van begin af aan op het standpunt dat er geen bord leeg mocht blijven. Rolf voelde zich donderdag niet fit, vrijdag al iets meer en stond er zaterdag toch. Om 7:44 kwam het verlossende mailtje. Bravo! Een fitte Rolf telt dubbel. Ook waren er vervoersprobleempjes. Vaste chauffeur Jan had de auto niet. Zo kon er geen Postmobiel rijden, de Kosterexpres ging dus ook niet en omdat Rolf Harrie verving bleef ook het Vanderlaanvehikel in Groningen staan. Het gevolg was een debuut van Johan als chauffeur en ook teamleider Putski moest zijn Meriva inzetten.

De heenreis naar Damwoude bezorgde de teamleider nog meer grijze haren. De keuze bij vrijwel iedere routeplanner is: de kortste of de snelste weg. Ik koos de kortste, onder aanmoediging van mijn beide reisgenoten, heren Postma en Bodewes. Dat hebben we geweten. Het aantal gehuchten dat iemand volgens de kortste route aandoet vanuit Groningen op weg naar Damwoude, nadert het aantal mailtjes dat voorafgaand aan dit treffen werd rondgestuurd over opstellingsperikelen en vervoerskwesties, de beruchte Spasskymailmihoen. De andere auto, de Johanvan, met een Rolf-Rolf aan boord, koos voor de snelste route, en was ruim op tijd. Ook Janski, op de fiets vanuit Hurdegaryp getogen, was er een stuk eerder dan wij. Helaas luisterde hij zijn voicemail met door ons doorgebelde wijzigingen in de opstelling niet meer af, ondanks alle gelegenheid daartoe. Of, met de kennis van nu: gelukkig deed hij dat niet, want de match verliep uiterst voorspoedig.

Schaakwoude is op papier gemiddeld zo’n 30 ratingpunten sterker dan wij, maar het ontsnapte de laatste twee seizoenen telkens als een ware Houdini aan degradatie. Hun positie op de ranglijst ten tijde van het vorige verslag Spassky’s – Schaakwoude verleidde Maurits tot het spreken “over de onafwendbare degradatie van Schaakwoude” (dat toen stijf onderaan stond). Dit kwam hem op een enorme knor van de hooggeachte heer Boers te staan, die mailde: “Met enige verbazing heb ik het verslag gelezen van jullie 1e team tegen Schaakwoude en dan met name de laatste zin over de onafwendbare degradatie van Schaakwoude. Nu is dus gebleken dat jullie ook alle geluk van de wereld hebben gehad in de laatste ronde, omdat DTK niet meer voor de extra promotie plaats wilde spelen voor de FSB in het seizoen 2012-2013.” Aperte apekool natuurlijk, de Spassky’s hadden DTK helemaal niet nodig en eindigden op de 7e plaats. Staunton deed zich helemaal zelf de strop om, niet alleen op de laatste dag, maar ook in bijna alle overige wedstrijden van het seizoen; ze waren zelf de eersten om dat toe te geven.

De onderlinge confrontaties met Schaakwoude, niettemin, waren tot nu toe altijd zeer spannend. Vanmiddag is dat voor het eerst anders. Postma, Bodewes en Putski vallen in het startschot binnen…..om ruim 3 uur later gezamenlijk voor 3-0 op de borden te hebben gezorgd in het voordeel van de Spassky’s.

Stelling 1 (Van Putten – Van der Veen) laat de slotcombinatie zien aan bord 1: Tf6+ Kh5? dat loopt mat, maar mogelijk werpt zwart deze handdoek bewust. 2 Lf7+ Kg4 3 Le1 (3. Tf3 kan ook) Td8 4 h3 mat. Jan en Peter slaan toe in het eindspel, dat beiden door slim afwikkelen bereiken in een eenvoudig te winnen vorm. Reden voor Aldiston om niet verder aan te dringen en remise te accepteren en voor Johan om de vlag te strijken tegen de sterke, zeer degelijk schuivende Steenberg. Janski fietst vervolgens de overwinning binnen: 4½-1½.

De twee overgebleven borden bieden de aanblik van een zwoegende Rolf, die steeds veel beter staat dan hij zich zelf realiseert (zo kan hij zeven zetten lang een smakelijk pionnetje op b4 knabbelen met Pxb4) en Maurits in een knotsgek eindspel, dat dan weer voor zijn tegenstander en dan weer voor hemzelf gewonnen staat.

Zie diagram 2 (Logtmeijer – Woudstra) voor een voorbeeld van de eerste situatie: ..Ld5!! wint, Janski geeft het on the fly aan in de wandelgangen: Kxd5 f3 Ke4 Kg4. Ke3 Kg3 (zie ook foto onderaan)

En zie stelling 3 voor een voor Maurits gewonnen staande stelling. Dit is de slotstelling. Maurits herhaalt hier de zetten door weer Tg1 te spelen, maar a6 Kc6 Ta1 wint op slag. Beide partijen worden remise en de wedstrijd eindigt zo in 2½-5½. Mijn tegenstander van vandaag vertrekt om 18:00 naar SC Heerenveen en had een leuke avond: 4-0. Ik bezoek een dag later onze plaatselijke FC en beleef ook een zeer leuke middag. Of Maurits nog even met de heer Boers heeft kunnen bomen over de Woudse kansen in dit seizoen heb ik niet kunnen waarnemen, ik vrees dat hier geen tijd meer voor was. Maar deze gedachtewisseling kan uiteraard heel goed digitaal worden voortgezet.

Bij de Chinees na afloop in Zwaagwesteinde (vind dat trouwens maar eens zonder Tom Tom) is de pekingeend razend populair. Alleen Alidston zorgt er met zijn particuliere rijsttafel voor dat er nu nog ten minste één eend rondzwemt in de plaatselijke westeindse vijver. Chinees eten is altijd te veel en na afloop verdwijnt de overgebleven, voor deze match zeer toepasselijke mihoen in twee plastic bakken voor de in dit weekeinde partnerlozen Alidston en Jan (waarvan Jans bak in Groningen helaas blijft staan in mijn auto – ik haal deze er vijf minuten geleden net uit). Alidston: “Iemand moet toch voor ons koken.”

De drie-uit-drie auto, een blauwe Meriva, verdwijnt in de nacht, na nog eenmaal de witte Meriva van Johan op het verkeerde been te hebben gezet; met een schijnbeweging rijden we eerst een klein stukje de verkeerde kant op. Leonard Cohen schalt luid uit de speakers als we onderweg de 1-uit-1 fiets van Janski ook nog inhalen. First we take Twijzelerheide, then we take Buitenpost. Zo lang we deden over de heenweg, zo vlot zijn we terug in Groningen. Zonder routeplanner.

Putski (iets grijzer weer)

De winnende manoevre wordt aan de zwartspeler van Schaakwoude getoond

Schaakwoude – Spassky’s 2½-5½

1. Veen van der,R.(Ronald) 2012  Putten van,H.T.(Henk) 2097 0 – 1
2. Steenberg,A.(Anno) 2162  Scharft,J.(Johan) 2005 1 – 0
3. Zagema,J.S.(Jan Sybren) 1904  Henries,A.F.(Alidston) 1951 ½ – ½
4. Jong de,W.P.J.(Wietse) 1943  Bodewes,P.M.(Peter) 1928 0 – 1
5. Woudstra,W.(Willem) 1966  Logtmeijer,M.A.(Maurits) 1904 ½ – ½
6. Hoop de,S.(Sipke) 2001  Postma,J.(Jan) 1928 0 – 1
7. Lemstra,B.(Bart) 1822  Jansen,H.(Henk) 1873 0 – 1
8. Heide van der,G.(Gerben) 1840  Yska,R.J.(Rolf) 1770 ½ – ½