EXTERNE COMPETITIE

 

De archieven

Spassky's - Max Euwe 4: 5½ - 2½

18 september 2016

verslag: Rolf

 

gedetailleerd ronde 1

 

De Spassky’s zijn het seizoen gestart met een degelijke overwinning op Max Euwe 4 uit Enschede. Het Denksportcentrum was druk bezet met 3 teams van Sissa op de 1e verdieping. Wij konden spelen in het bovenzaaltje, 1e verdieping trap op, waar het bloedheet was op deze warme dag in september. Zelfs het optrekken van een wenkbrauw koste zweetdruppels, de kniepees reflex bij het aanschouwen van een onverwachte zet. Wedstrijdleider Roland Kroezen had het goed bekeken en had zich op de gang geïnstalleerd om de hitte te ontlopen.

 

Vooraf kwam Kees Romijn langs met archiefstukken over Boris Spassky die we graag in ontvangst namen. Vader Bob Romijn was niet alleen een zeer geliefd persoon, schaker en organisator in de NOSBO maar blijkbaar ook een uitstekend archivaris.

 

Max Euwe was enigszins verzwakt opgekomen, omdat het spelers af moest staan aan hogere teams. Nu is Max Euwe in deze klasse niet de sterkste. En de benaming “Dark Horse” zou echt een understatement betekenen voor dit 4e gezelschap. Onderschatting is de grootste tegenstander in zo’n geval. Onderschatting die zich ongewild in het onderbewustzijn nestelt van de meeste Spassken.

 

Teamleider Putski mailt na afloop van de match:
“5.5 - 2.5, maar het was spannender dan deze uitslag zegt. Toen Jan “out of the blue” een stuk liet slaan op b4 was het nog allerminst duidelijk hoe we moesten winnen. Maar toen pakte Peter opeens het punt, wist Jan op absurde wijze nog eeuwig schaak te forceren en won Janski opeens ook. Toen ten slotte ook Roelof een razend gecompliceerde stand in winst omzette werd het nog een vrij dikke zege ook....de rest speelde remise, met de nodige plussen hier en ook wel wat minnetjes daar.”

 

slotstelling Dries

 

Dries was de eerste die klaar was. Ik zag een grimas op zijn gezicht toen hij zijn tegenstander een hand gaf. Zou hij verloren hebben? Dat was niet het geval, dus de schade viel mee. Maar hij had zijn dame in laten sluiten, waardoor zetherhaling onvermijdelijk was. Misschien wel een halfje gewonnen i.p.v. verloren. Ontsnapt uit de bek van de leeuw. Dries liet zich argeloos in op een openingsvariant die hij niet kende. Maar nu dus wel. Ik wees hem er fijntjes op dat het desbetreffende boek met die variant bij hem in de kast staat. Archiveren is een vak apart. Die openingsvariant komt er op neer dat je aan een sluipende aanval van zwart kan worden blootgesteld. Onderschat je de opties van zwart en verzwak je de koningsstelling, dan loop je de kans genadeloos weggeschoven te worden. Niet voor niets is dit een populair systeem op dit niveau.

 

Ik zelf speelde een obscure variant in het Spaans. Een variant die nu definitief in de archieven kan worden opgeborgen. Het koste namelijk veel rekenwerk om de stand in evenwicht te houden. Er volgde een ruil van alle torens met een remiseaanbod van mij. Dat werd aangenomen. Er zou een eindspel met 4 paarden en 7 pionnen resteren, dat zou remise moeten lopen.
Tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de zomerse dag.

 

Over de rest van het scoreverloop kan ik niet veel duidelijkheid geven. Toen ik later buiten om 16.30 vroeg aan Peter: ”wat is de tussenstand?”. Peter: ”er is geen tussenstand, de wedstrijd is afgelopen”.

 

Jan speelde een bizarre partij. Het ontspoorde al in de opening zonder al teveel nadelige gevolgen voor Jan. Tot het moment dat hij een stuk verloor en nog met remise ontsnapte. Helaas ontbreekt hier een reconstructie. De partijen van Jan zijn niet archiveerbaar, “WikiLeaks–proof” en kringloop bestendig. Meestal is dat omdat het notatiebiljet na afloop direct ter comPostering wordt aangeboden aan een plantenbak. Ik kon echter beslag leggen op het formulier. Helaas probleem nummer twee: onleesbaar.

 

De partij van Peter was volgens zijn zeggen een regelmatige overwinning waarbij de voordeeltjes van zijn stelling steeds groter werden. Met een aardige combinatie werd het punt bijgeschreven. Peter archiveert zijn partijen onder het originele pseudoniem “John Doe” en hoogt per partij het nummer op. Misschien niet de meest voor de hand liggende manier om je partijen te anonimiseren maar het werkt wel. Zo blijft John toch een wat ongrijpbaar figuur. Misschien is dit iemand die op een gezellige dorpsclub in de onderbond lekker aanrommelt en als de 9 in de klok zit aan de jenever gaat om er nog iets leuks van te maken. Om een idee te krijgen van zijn speelsterkte moet je de hele database doorploegen om je er van te vergewissen dat deze man wel een spelletje op de mat kan leggen en direct “druk naar voren” zet.

combinatie Peter

 

Na 31;Tf8? maakt Peter het uit met 32. d6! Ke8 33. d7 Ke7 34 Tf8x Kf8x 35. Lc5x!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De partij van Henk aan het 8e bord. Henk kwam goed uit de opening en won een pion. Daarna volgden wat slordigheden die zijn tegenstander de kans boden terug in de wedstrijd te komen. Die kansen werden niet gepakt en werd de partij overtuigend door Henk uitgeschoven en het punt genoteerd.

Slotstelling: na 32. De5

slotstelling Henk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maurits kwam met zwart in een gambiet terecht dat hij goed kent. Zijn tegenstander bleek echter ook uitstekend bewapend te zijn met de recentste inzichten. Hier werd het evenwicht nooit verbroken en was remise de logische uitslag.

 

Roelof was in 29 zetten klaar. Zoals gewoonlijk was er weer veel rekenwerk en een matige tevredenheid over het inschatten van de mogelijkheden. Maar Roelof vond de weg naar de winst nog vrij gemakkelijk.

 

Putski won een pion maar daar is ook alles mee gezegd. Het lukte niet van dit voordeel gebruik te maken. Zijn tegenstander is de man die de DGT klok in de markt heeft gezet. Op het bord wist hij zijn zakelijk inzicht ook goed te gebruiken en maakte remise. Ook Fritz vond “the killer moves” niet. Slotstelling:

slotstelling Putski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Half vijf klaar en gelegenheid eens bij de andere wedstrijden te kijken. Ik begroette Remco Heite en Auke van Urk die ik al meer dan 30 jaar niet gesproken had. Zij debuteerden bij mijn voormalige club WES in de KNSB. Ze wonnen met 6-2 van SISSA 3. Zou dit een unicum zijn deze twee bekende FSB schakers die nu als zeventigplusser debuteerden in de KNSB?

 

We gingen voor het vervolg naar restaurant Taj Mahal om bij de bestelling de sympathieke bediening in opperste staat van verwarring te brengen. Zo bestelde Dries 16 menu’s, dat zijn er 8 teveel. Ook bij de bestelling van het nagerecht was de optelsom niet gelijk aan 8. De bediening moest ter plekke worden opgeschaald om dit “bestelgeweld” het hoofd te bieden. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Overigens een goede locatie om te dineren, uw bestelling wordt met ingang van volgende week op een Excel spreadsheet ingebracht en warm opgediend.

Volgende wedstrijd uit tegen Almere 2.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

De dubbele kater

De Twee Kastelen - Spassky's: 4 -4

verslag: Rolf

 

gedetailleerd2016

 

Een koude dag eind april 2016. Laatste ronde. DTK – Spassky’s in  klasse 3A van de KNSB. Er staat wat op het spel. Gaan de Spassky’s voor de 7e maal in hun 30-jarig bestaan promoveren? Of gaat de sympathieke traditieclub uit Kollum in Buitenpost het vege lijf redden met een overwinning. Het kan alle kanten op. Qua rating weinig verschillen. Wie heeft de sterkste zenuwen, de beste wedstrijdinstelling. Laat het niet 4 -4 worden, het equivalent van de brilstand ( 0 -0) uit het voetbal. Dat zou een kater betekenen voor beide clubs. Als non-playing captain mag ik dit vandaag gade slaan en is mijn rol op de achtergrond. Niet vergeten bananen in te slaan en krentenbollen. Want je kan niet verwachten dat er iemand kerkgebouw De Schakel inloopt en van één brood er tien maakt. In ieder geval de vaste ochtendrituelen afwerken: eerst de rechtersok aantrekken en dan de linker. We zijn er klaar voor.


Ik hoop dat teamleider Putski het portret van Boris in zijn tas heeft gestopt. Schaken onder toezicht van de goedkeurende blikken van dit schaakicoon is een geruststellende gedachte. Bijgeloof doet wonderen in de speelzaal van een kerkgebouw.

 

En dan loopt de mail van Maurits binnen:
Daar sta je dan.
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen.
En daar is het dan.
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?
Daar sta je dan.
Ieder mens heeft een taak in dit leven.
Alles gedaan om je voor te bereiden.
Daar is het dan.
Je belooft dat je alles zult geven.
Iedere zet die je deed die leidde naar hier.

 

Speelzaal de Schakel is om 12.25 nog gesloten als we gearriveerd zijn op plaats van bestemming. Gelukkig is de beheerder snel ter plaatse om te openen. Ik ben niet de enige die bananen heeft meegenomen.

 

bananen

Boris zit nu ook in de bananenbusiness


Ik besluit om DTK ook maar van bananen te voorzien en negeer de opmerking van een DTK-er dat deze mogelijk gedrogeerd zijn. Dat zou best eens kunnen want een van mijn broers werkt in een lab en daar heb ik goede connecties mee. Gelukkig is de sfeer verder best wel amicaal. Geen voetbaltoestanden waarbij de roodbroeken geen spruitjes eten en de groenhemden geen rode kool.

DTK verschijnt in een tactische opstelling. Niet verrassend, dat doet men wel vaker en het is volkomen legaal. Ik geef ze geen ongelijk en het wedstrijdverloop wijst daar uiteindelijk ook op.

 

Rond 14.20 maken we een tussenbalans op.

Bord 7: Alidston. Na 11 zetten heeft Alidston nog 18 minuten op de klok. Eerlijk gezegd verwacht ik hier niet veel van gezien de chronische tijdnoodperikelen die tot dusver zijn schaakcarriere hebben geteisterd. Als ik 5 minuten later weer kijk moet ik mijn vooroordeel razendsnel bijstellen. Alidston staat gewonnen. Daar moet toch doping in het spel zijn. Heeft hij 's ochtends stiekem een fruithapje genomen uit het Olvarit potje van zijn dochter?

 

Henries

 

Zwart heeft zojuist 12. ;La5xc3 gespeeld. Dat is niet goed. Na 13. Lf6; g6 14. Dg5! is het helemaal uit.

 

Stand: DTK - Spassky's: 0- 1.

 

 

 

 

 

 

 

Dat is een goed begin maar op de andere borden valt er nog weinig van te zeggen.

 

Peter1

 

Meest opvallend is de partij aan bord 6 tussen Peter Bodewes en Joost van Dam. Na 14 zetten staat de volgende bizarre stelling op het bord. Koffiehuisschaak Parijs, anno 1750. Ik waag me nu maar niet aan een stellingsanalyse van deze partij die niet alleen wat klantenbinding betreft de dag gaat bepalen. Ik neem nog maar een banaan en hoop er het beste van.

 

 

 

 

Ondertussen hebben we support gekregen van teamgenoot Folke uit Elburg en er is een ""cameo appearance"" van ex-lid Alex uit Den Haag. We kunnen vertrouwen op onze fanatieke fanbase.

 

Veel later op de middag moet Maurits op bord 5 de vlag strijken.Maurits

 

De partij volgt de theorie. Na 11. ; b5 staat de volgende stelling op het bord. In 50 partijen in de database speelt wit nu 12. ab6x ep. Maurits vindt dat te vervlakkend en speelt het foutieve 12. Dd3. Na 12 ; Lb7 wordt hij vervolgens keurig opgerold door Albert Jan Hummel. Stand 1 -1.

 

 

 

 

 

 

 

slotstelling Maurits

slotstelling Maurits.

 

Op bord 1 speelt Dries een leuke partij. Het is in de eindfase een foutenfestival.

 

Dries stelling1

 

Stelling na 36. c4. Zwart moet nu 36. ; Df5 spelen en dan ziet het er slecht uit voor wit. Hij speelde echter 36 ;Db7?.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dries stelling 2

 

Stelling na 40;Kf8. Dries tast nu mis met 41. b7?. Nu loopt het remise. Na 41. Td1! wint hij eenvoudig.

 

Stand: 1½ - 1½.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dries b7

Dries heeft zojuist 41. b7? gespeeld.

 

Putski Pe6!!

 

Putski op bord 2 zit inmiddels flink in de problemen. Hij heeft zijn tegenstander Van der Zwaag geen strobreed in de weg gelegd om een mooie stelling op te bouwen. Op het moment dat hij tegenspel probeert te krijgen offert zijn tegenstander fraai met 19. Pe6x!!. Putski probeert nog met 19;Pce5x in troebel water te vissen maar dat is vergeefs. De 2e klasse raakt uit zicht voor de Spassken evenals de onderbond voor DTK. Tussenstand: 2½ - 1½.

 

 

 

 

pat

 

Op bord 3 valt de volgende beslissing. Roelof speelt een goede partij maar gebruikt teveel tijd. Hij wint een kwaliteit maar geeft niet snel daarna zijn dame weg. Hij weet nog net remise te maken door een pionneneindspel goed en exact door te rekenen. Het slot is amusant: pat.

Stand: 3 -2

 

toreneindspel

 

Op bord 4 probeert Jan een zo op het oog gunstig toreneindspel te winnen. Helaas is dit eindspel met correct tegenspel niet te winnen. Tegenstander Jelic vindt steeds de goede zetten en maakt remise. Stand: 3½ - 2½.

 

Nog twee borden te gaan. Janski staat op remise en voor Peter zie ik het donker in. Prognose 5 -3 voor DTK. Ondertussen heb ik de hoop al laten varen en bestel via Folke een alcoholvrij bier. Dat heeft de Schakel niet, wel echt bier. Zo mag ik het graag zien.

 

Maar dan volgt er nog een grandiose apotheose of zeg maar gerust een anticlimax. Niets is wat het lijkt. Misschien speelt de wedstrijdspanning TDK wel parten. Wie zal het zeggen.

 

Ondertussen probeer ik mijn krentenbollen te slijten en schuif er ook een richting Peter. Maurits merkt op tegen mij "wat een timing, het is precies na zijn 40e zet". Dat moet achteraf beschouwd wel "het Schakelmoment" zijn in de wedstrijd, want Peter staat slecht, zoniet verloren. Maar daarna herpakt hij zich wonderwel.

 

zwoegen

Peter in een lastig parket.

 

eindspel Janski

Janski werkt de administratie bij.

 

Op bord 8 is Janski bezig. Zelfverzekerd geposteerd achter het bord. Na een wat mat begin, komt zijn stelling tot leven en ziet het er steeds beter uit. Alhoewel het eindspel er remiseachtig uitziet heeft Janski het beste van het spel. Op listige wijze weet Janski de witte loper buit te maken. Opeens heeft de witte loper namelijk geen velden meer. Janski staat een stuk in de plus. Maar nog steeds een grote remisemarge. En dan gebeurt het volgende:

blunder

 

Wit heeft zojuist het vreselijke 41. b3?? gespeeld. Na 41; Tf1! kan wit opgeven. Stand 3½ - 3½. De spanning stijgt naar een hoogtepunt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu de partij waar alles om draait. De sleutelpartij op bord 6. Bodewes vs Van Dam. De koffiehuispartij waar niemand iets van begrijpt en ook niets van wil begrijpen. Staat Peter verloren, maakt hij remise of kan hij zelfs winnen? De spanning stijgt. De spelers ogen vermoeid en het is razend ingewikkeld.

 

de beslissing

 

Van Dam grijpt hier nu mis met 71. f7?. Speelt hij 71.Pe7 of Kh1 dan wint hij volgens Fritz.

Na 71. f7? halen beide partijen een dame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de finale

 

De ontknoping. Het is remise.

DTK was dicht bij klassebehoud maar moet helaas degraderen. Wij zijn alleen dichtbij geweest in de laatste partij, maar niet echt. Felicitaties voor Philidor 2 Leeuwarden! Wij gaan het volgend jaar weer proberen.

 

 

eindstand 3A