EXTERNE COMPETITIE

 

Nulmeting: Spassky’s – Philidor 1847 2: 6 - 2

verslag: Rolf Yska

 

Tegen 16.00 betrad uw verslaggever afgelopen zaterdag het Denksportcentrum om zich op de hoogte te stellen van de verrichtingen van zijn teamgenoten. Spassky’s runner-up in de 3e klasse een ongekende klassering. Eens kijken of vandaag die klassering waargemaakt zou worden. Ditmaal tegen team 2 van “Traditionsverein” Philidor 1847. Ik herinnerde mij dat we afgelopen seizoen moeizaam gelijk hadden gespeeld tegen team 3. Dan verwacht men geen gemakkelijke middag achter de houtjes.

 

De oogmeting is gratis maar de oogmeting zwart op wit niet. Ik had afgelopen week hierover een verschil van inzicht met de opticien. Eens kijken of dat ook zou doorwerken in mijn beoordelingsvermogen van de stellingen die op het bord stonden. Voordat ik een kans had een blik op de borden te werpen, had de altijd bijzonder spraakzame vervangend teamleider mij in een paar rake typeringen reeds gemeld dat Jan P. al had verloren maar dat we gewoon gingen winnen omdat we goed stonden. Nu had ik de gehoortest prima doorstaan en was die boodschap goed doorgekomen. Nu is het ook niet verstandig dat oordeel van de teamleider aan te vechten want Kosterlogica laat zich niet logisch verklaren. Na een rondje langs de borden kon ik echter niet anders dan de zienswijze van de teamleider onderschrijven. We gaan naar een verschillende opticien maar kijken door dezelfde bril.

 

Ik zag dat Philidor aan het 1e bord een speler had geplaatst die je daar op grond van zijn speelsterkte niet direct zou verwachten. Maar het blijkt dat het niet gaat om een tactische opstelling maar om een vast ritueel. Het 1e bord rouleert per wedstrijd. Wat daarvan de reden is, is niet helemaal duidelijk. Aangezien we niet gesponsord worden, hebben we aan het 1e bord geen grootmeester zitten aan wie je na afloop van de partij gaat vragen nadat je geveegd bent “mijnheer mag ik een handtekening van u?”. Aan het 1e bord zit Roelof Kroon en aan het 8e bord Jan Kroon. Gewoon glashelder. En gewoon goed want ze wonnen beiden overtuigend. Goed gezien door de teamleider.

 

Als je Hans Klok om een handtekening vraagt dan is je portemonnee opeens verdwenen. Dat gevoel moet Jan Postma hebben gehad nadat hij in de opening in een valletje was getrapt. Hij moest een stuk inleveren. En dat in een opening waar hij toch wel veel verstand van schijnt te hebben. Als je met een vraag zit over je belastingaangifte, je spaargeld wil parkeren op de Kaaimaneilanden of je zit met een vraag over die desbetreffende opening, dan vraagt men deze specialist. Nu wil het feit dat een veel sterkere schaker onlangs in Gent hetzelfde was overkomen tegen Vermaat. Shit happens. Een uitgekookte schaker kiest zijn slachtoffer zorgvuldig.

 

Onze 2e Jan en 2e Kroonjuweel stond erg aanvallend opgesteld. Of dit de vrucht was van pastorale arbeid, het moet haast wel. Jan was er met wit in geslaagd een overtuigende batterij van torens en dame op de d-lijn te zetten. Dit in combinatie met een sterke loper en een pionnenwals op de lang gerokeerde koning. Dit bleek snel beslissend vooral na een foutje van zwart. Dit was een mooie partij om te analyseren, omdat ook zwart gevaarlijke tactische wendingen had kunnen creëren (o.a. langs de g-lijn en de diagonaal g1- a7) die het wit een stuk moeilijker hadden kunnen maken. Nu leek het een ogenschijnlijk simpele walk-over.

diagram9

 

Zwart speelde hier 22.;c5. Met 22.;Ph5 krijgt hij voldoende tegenspel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evert aan bord 4 had een pion meer in het middenspel en een intimiderend initiatief. De pluspion ging naar voren en daarna ging er nog een pion de vijandelijke linies in. Het slot van de partij was historisch voor mij aldus Evert. Na de minorpromotie van een paard gaf zwart direct op. Of dit de beste keus was en misschien zelfs optisch bedrog, misschien niet maar wel het lekkerst. Service met een glimlach.

diagram10
De slotstelling met minorpromotie verdient een diagram. Hier volgde 35.d8 Paard met schaak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maurits speelde prima in een voor hem bekende stelling. Even leek het er op dat zijn tegenstander gevaarlijke dreigingen tegen zijn koning kon creëren met 26. f6!.

diagram1

 

Maurits vroeg zelfs of hij remise aan kon bieden. Dat mocht hij zelf bepalen volgens de onweerlegbare logica van de teamleider. Gelukkig besloot Maurits nog eens goed te kijken en door te spelen. Toen zijn tegenstander wat minder nauwkeurige zetten deed was het snel bekeken. In de analyse bleek dat Maurits eerder zelfs nog wat meer risico had kunnen nemen, hij stond veel beter dan gedacht.

 

 

 

diagram2
Slotstelling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putski stond ook al een pion voor en met aanval.

diagram3

 

Hier speelde Putski verrassend 10. Dg6x! hetgeen hem een vrijwel gewonnen stelling opleverde, want op ...Pxc4 volgt de tussenzet Dg3 met de dreiging Lxh6 en ondekbaar mat.Het was dan ook relatief snel afgelopen. In het vervolg drong Putski namelijk de zwarte stelling binnen en dat besliste de partij.

 

 

 

 

 

 

 

Roelof onze man in de hotseat op stoel 1 deed het rustig aan. De tegenstander had het moeilijk en kwam in een gelijk lopereindspel terecht ten koste van een pion minder en een gedekte vrijpion. Dit leek teveel om alle lekkages te dichten. Ook hier werd het punt toegevoegd aan het scorebiljet. In een nagekomen mail zegt Roelof het volgende over deze partij: “Ik heb achteraf nogal gelukkig gewonnen. Mijn tegenstander zei na afloop al
dat hij eenvoudig remise had kunnen houden door niks te doen en dat klopt gewoon. Cruciaal was dat hij zijn e-pion opspeelde en daardoor veld d4 voor mijn loper vrijkwam.
Voor de rest een goede partij, één grote kans gemist. Ik zag de zet wel, maar durfde hem niet aan.”

diagram4

 

Wit speelde hier foutief 39.e4??. Volgens Roelof moet wit 39.h4! spelen en dan zal het wel remise worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hadden nog 2 partijen te gaan die van Janski en die van Peter. Mijn voorzichtige conclusie is dat zeker Janski had kunnen winnen en Peter waarschijnlijk ook. Beide Philidor spelers boden echter maximaal verzet en sleepten daardoor beiden remise uit het vuur.

Ik heb nog met Janski en zijn tegenstander zitten analyseren. In eerste instantie een paard op b7 en later een toren op b7 stonden daar geparkeerd en konden niet naar buiten. Daar had munt uit geslagen kunnen worden. De metselaar in Janski won het echter van de architect. Janski speelde muurvast b4- b5. Veld b5 had hij juist kunnen gebruiken om met zijn loper binnen te dringen voor materiaalwinst. Hierna is het moeilijk vast te stellen of er nog reële winstkansen in hebben gezeten.

 

diagram5

 

Wit moet hier zijn loper naar a4 spelen en dat levert hem goede winstkansen op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter speelde een wisselvallige partij.

diagram6

 

In deze stelling speelde Peter 36; h4?!. Sterk is hier 36;Df6! 37. Kg2;Tb2 38.De1 Tf2x!

 

Peter stond daarna super in een toreneindspel met pion meer en de betere structuur. De pluspion was een vrijpion die helaas moeilijk naar het promotieveld te schuiven bleek.

 

 

 

 

 

diagram7

 

Later ontstond de volgende stelling.

Putski gaf aan 53.;Td5 54 Ke6 g5!! En zwart wint. Nu liet Peter liet het voordeel verzanden. Remise.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6-2 is niet eens een geflatteerde uitslag. Partijen die beter stonden werden gewonnen of eindigden in remise. We blijven 2e in de rangschikking.

 

 

Emanuel Lasker tegen de Spassky's

verslag: Evert Janse

 

Inleiding
De laatste keer dat ik een verslag schreef over een schaakwedstrijd was in mijn herinnering decennia geleden bij de Schaakclub Groningen. In die tijd probeerde je op humoristische wijze een verslag te maken van een wedstrijd en 'en passant' ook nog op luchtige wijze de aparte mannen uit jouw team te portretteren. Vele jaren zijn verstreken en ik merk dat er plotseling iets veranderd is. Nog steeds ben ik niet grijs, maar de leeftijdteller staat inmiddels wel op 58. Ik beschouw mezelf als een gelukkig mens, want mijn gezondheid is goed en ik houd van mijn dierbaren. Ik vind het leven zo 'leuk' dat ik zeker tot mijn honderdste door wil.


Leuk
Dat is veranderd, maar hoe dat is lastig te zeggen. Mijn vader zei vroeger vaak tegen mij: “Evert, op het gladde pad van de humor zijn al vele mensen hard onderuit gegaan.” Daar heb ik vaak over na lopen denken. Het is een moeilijk begrip die 'humor'. Wel is het zo, dat ik altijd gedacht heb dat de ware humor pas daar ontstaat, als mensen niet leuk willen zijn. Daarom heb ik moppenvertellers ook altijd verdachte lieden gevonden. Ooit zou ik optreden in de Kleine Zaal van de Oosterpoort, omdat mijn collega's mij als 'leuk' beschouwden. Ik kreeg al buikpijn bij de gedachte en toen ik plotseling directeur in Leeuwarden kon worden, heb ik het optreden dan ook lafhartig afgezegd. Met het voortschrijden der jaren is mijn humor nog verder afgenomen. Neemt de humor van mensen af naarmate ze ouder worden? Of is het zo dat ze zich minder hoeven te profileren en daarom niet meer zo nadrukkelijk 'leuk' willen zijn? Dat lijken retorische vragen, maar hoe moet het dan verder met dit verslag? De Spassky's zijn uitstekende schrijvers. Welke kant moet het op?


Keuze
Lastig. Er zijn wel aanknopingspunten. Het kan bijvoorbeeld kort: “Twee remises, twee overwinningen voor Lasker, twee overwinningen voor Spassky's, twee overwinningen van Lasker. Uitslag 5-3. “ Dan ben ik wel snel klaar, maar dat lijkt me niet in de geest van de Spassky's.


Schoonmoeder
Eerste verhaallijn. Het lijkt me dat Spassky's wel van verhalen over 'schoonmoeders' houden. Immers, als een man over zijn schoonmoeder begint, gaat iedereen er nog eens goed voor zitten. De beleving van schoonmoeders heeft al vele cabaretiers houvast gegeven. Dit verhaal begint op de vrijdagavond voor de wedstrijd. Zoals bekend houdt de gesubsidieerde arbeid op in Groningen. Bij de lokale omroep OOG hebben we daarom per 1 januari 2015 zes mensen moeten ontslaan. Het afscheidsetentje is op die bewuste vrijdagavond. Een van de zes medewerkers is M.K. Het toeval wil dat zijn schoonvader ooit in de Drents ziekenhuis de operatie heeft verricht van de kunstheup van mijn schoonmoeder. In mijn afscheidsspeech maak ik van dit toeval dan ook melding. Maar er is meer. Het verhaal neemt een romantische wending. Tot zeven jaar geleden woonde mijn schoonmoeder in haar eentje in Vries (Drenthe). Zij was toen 74 jaar. Op een avond ging de telefoon:“Met Wim, ken je me nog?” Het bleek de eerste liefde te zijn van mijn schoonmoeder van 55 jaar daarvoor. De liefde bloeide weer op en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Ik hoor de Spassky's morren: “Wat heeft die schoonmoeder van die nep-Janski met onze wedstrijd te maken? “ Nou ja, een jaar geleden is zij gaan samenwonen. Waar, dat laat zich nu wel raden....Sint Jacobiparochie!


Pelgrims
Tweede verhaallijn. Met de 'Postmobiel' belandden Possie, Peter en ik veel te vroeg in Sint Jacobiparochie. Ik doe de mannen maar niet het voorstel om op zoek te gaan naar mijn schoonmoeder, daarom komen we al snel terecht bij de merkwaardige kerk in het dorp, die in 1530 is gebouwd. De kerk is twee zaterdagen per maand open om vragen te kunnen stellen over onder andere de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Een van de tochten van de pelgrims van Sint Jacob loopt via deze kerk. Wat moet ik met deze verhaallijn? Hooguit kun je zeggen, dat als we naar binnen waren gegaan, dat de wedstrijd wellicht anders afgelopen was.


Mijn tegenstander
De derde verhaallijn. Hij was die nacht om half drie naar bed gegaan, omdat hij met een team mee had gedaan aan een speurtocht van 26 km! Een wedstrijd tegen honderd andere speurtochtteams. Interessant gegeven, maar voor het verslag kan ik er niet veel mee. Hooguit verklaart het onze snelle remise, omdat ik zelf ook een nogal vreemde avond achter de rug had (zie eerder). RvdV vertelde me dat hij uit de omgeving van Driesum kwam en dat veel familie van hem, onder andere zijn zus, daar nog woonde. Weer een mogelijke oplossing voor het verslag diende zich aan.


Driesum
De vierde verhaallijn. In 1968 werd mijn vader wees. Hij kreeg een erfenis van 7.500 gulden en aangezien wij zeshoog in Den Haag in de flat woonden, besloot hij een huisje in Driesum te kopen. Alle vakanties gingen we van Den Haag naar Driesum. Ik zou het verhaal kunnen vertellen van de stadsjongen die ging vissen in Dokkummer Trekvaart en ging melken bij de boer. Dat had wel iets, maar voor een stedeling waren vooral de wratten op de uiers een beproeving. Ook schieten de bamischijven in Dokkum me te binnen. Nadat ik met wat Haagse vriendjes ieder vijf bamischijven in Dokkum had gegeten, wist ik ze op de terugtocht op de fiets naar Driesum toch nog te kloppen. Vlak voor de thuiskomst haalde ik triomfantelijk een zesde bamischijf tevoorschijn. Dat moment van glorie ben ik nooit meer vergeten. De vierde verhaallijn biedt verder weinig perspectief. Wacht eens even? Wie was er ook weer geboren in Driesum? Jannes van der Wal!


Jannes van der Wal
De vijfde verhaallijn. Over hem zou ik veel kunnen vertellen. Hilarische verhalen zou ik kunnen herhalen en er nog wat aan toe kunnen voegen. Dagelijks zagen we elkaar in De Evenaar in de Folkingestraat. Ik houd het bij een persoonlijk verhaal. Laatst vond ik bij het opruimen van de boekenkast een ongeopende brief, die ik bij Jannes door de brievenbus heb gegooid. Die brief is nooit geopend, want hij was te laat. Jannes was in zes weken tijd gesloopt door een ongeneeslijke ziekte. Ik besloot hem een brief te sturen, alleen stelde ik het schrijven nogal uit. Uiteindelijk heb ik de brief op een maandagavond in september 1996 rond zes uur bij Jannes in de Nieuwstraat bezorgd. Toen ik hem een paar dagen later bezocht om afscheid van hem te nemen terwijl hij in zijn kist lag, kreeg ik de ongeopende brief terug van de broer van Jannes. Uit zijn verhaal kon ik reconstrueren dat Jannes die bewuste maandagavond vlak voor zes uur is ingeslapen om niet meer wakker te worden. De volgende dinsdagmorgen was hij overleden. De brief bleek nu ruim 18 jaar later nog steeds ongeopend bij mij in een boek te liggen. Ik heb de brief ook maar dicht laten zitten. Het is een merkwaardige gedachte dat die brief op de schoorsteenmantel stond in de kamer tijdens het overlijden van Jannes. Een stille getuige. We missen hem nog steeds.


De wedstrijd
Ik kom er niet uit. Mijn schoonmoeder, de pelgrims, mijn tegenstander, Driesum en Jannes van der Wal. Er zijn ongetwijfeld allerlei verbanden te verzinnen, maar daarmee heb ik de wedstrijd nog niet verklaard. Vooruit met de geit. Dries en ik waren heel snel klaar met remise. De partij van Dries was een stuk interessanter dan de mijne. Dries had een pion meer, maar positioneel mankeerde er van alles aan. Met de remise waren beide spelers dan ook tevreden. (1-1) Peter was de vorige drie wedstrijden als laatste klaar, maar dit keer niet. Hij zag een penning over het hoofd en de gevolgen waren verschrikkelijk. De slotstelling deed pijn aan de ogen. In de tussentijd gold dat ook voor de stelling van Putski. Om onverklaarbare redenen deed hij in de opening een andere paardzet, dan in zijn zeer succesvolle partij in Enschede. Daarna kon Henk nog een tijdje keepen, maar moest uiteindelijk toch de koning omleggen. (1-3) De Spassky's vochten goed terug en dat was niet zo vreemd, want in de vensterbank van de speellocatie in De Aardappelbeurs, hadden we een mooi portret van Spassky opgesteld. De aansluitingstreffer kwam van Alidston. Net als in de vorige wedstrijd kwam hij totaal verloren te staan. Dan moet je als tegenstander dus vooral gaan opletten! Dit keer gaf Alidston een kwaliteit weg en dat leek teveel van het goede. Echter, zijn tegenstander deed een zet die de kern van de stellling niet raakte. Vervolgens kwam Alidston terug in de wedstrijd en speelde met een hartverwarmende koningsaanval de zwartspeler totaal van het bord. (2-3) De gelijkmaker kwam daarna van Possie, met alleen de zware stukken nog op het bord en enige pionnen, had hij duidelijk een positioneel voordeeltje. Nadat alle stukken optimaal stonden, kwam de koning van Jan naar voren. Op het geschikte moment werden alle stukken geruild, waarna Jan het pionneneindspel won. (3-3) Alle ogen waren toen gericht op Roelof en Janski. Onze man uit Ten Boer had dit seizoen al zijn partijen nog gewonnen, zowel in de competitie als voor de beker. Ook tegen de sterke Tjalling Wiersma liep het weer op rolletjes. Na zeven zetten stond Roelof al een pion voor (+1.25) en met ijzersterk spel liep dat voordeel op en zo had hij op de 28e zet met het pionzetje (g3) zelfs op (+2.91) kunnen komen. Maar wat er overbleef was ook voldoende voor de winst. Mogelijk dat de ziekte van de dagen ervoor hem op is gebroken, maar dat wilde Roelof zelf zeker niet als excuus aanvoeren. Feit is wel dat hij in een gewonnen stelling besloot om zijn loper te offeren voor een snelle winst. In zijn vooruitberekening denkt hij een toren van de tegenstander op de b-lijn te hebben gevisualiseerd, terwijl dat ding op c1 stond. Het offer klopte dus niet en de prachtig opgezette partij ging plotseling verloren. (3-4) Roelof: “Ik heb de wedstrijd weggeven.“ Zo voelt dat natuurlijk op dat moment, maar we spelen natuurlijk met acht man en zonder zijn uitstekende spel dit seizoen hadden we er veel minder voor gestaan. Een belangrijk moment in de wedstrijd blijft het natuurlijk wel en daarom dit diagram:


Kroon-Wiersma

 

Bord 1: Kroon-Wiersma, stelling na 36...Kg7


In deze stelling speelde Roelof 37. La8 Pxa8, 38. b5 er volgde 38..Pb6 en hij moest 15 zetten later opgeven. Na bijvoorbeeld 37. Ta2 om de toren via d2 naar d7 rond te spelen, zou wit het winnend voordeel hebben kunnen vasthouden.

Als laatste was nog Janski over. In een eerder stadium had hij gezien de stand van de wedstrijd remise afgeslagen. De remisestand veranderde echter in een stelling met een mindere loper dan zijn tegenstander, die uiteindelijk naar een gewonnen pionneneindspel afwikkelde. (3-5)


Conclusie
We verloren met 5-3 van een sterke tegenstander. Met een beetje geluk had er zelfs een 4,5-3,5 overwinning ingezeten. In de vorige wedstrijd was het Vrouwe Fortuna wel aan onze zijde, dus dat compenseert het weer. Met vijf ploegen staan we met 6 uit 4 qua matchpunten gezamenlijk bovenaan en door de bordpunten tweede. Het beloven nog vijf spannende wedstrijden te worden, met onder andere nog SISSA2 en Sneek nog op het programma.


Emanuel Lasker 2051 - Spassky's 1993 5 - 3

1. Tjalling Wiersma 2189 - R. Kroon 2166 1 - 0

2. Sikko Ros 2218 - H.van Putten 2105 1 - 0

3. Ronald van der Veen 1946 - Evert Janse 2024 ½ - ½

4. Erik Bosma 1958 - Dries Koster 2014 ½ - ½

5. Rienk Sijbesma 2129 - Alidston Henries 2004 0 - 1

6. Dolf Wissmann 2045 - Jan Postma 1997 0 - 1

7. Murk Viersma 1876 - Henk Jansen 1797 1 - 0

8. Jan Hibma 2046 - Peter Bodewes 1858 1 - 0

 

 

Een engeltje op de lat

Spassky's – HSP Veendam 5-3

verslag: Henk van Putten

 

De Spassky's zijn alweer aan hun 8e seizoen bezig in de KNSB. Dat betekent dat zaterdag 22 november, de 3e ronde van het seizoen 2014-2015, de 66e KNSB-wedstrijd op het programma stond. In die wedstrijden is veel gebeurd. Spelers stonden soms huizenhoog gewonnen, één teamgenoot had zich zelfs de gewoonte aangemeten om dan pronkend als een pauw rond te gaan paraderen...één momentje van nonchalance en....weg al het werk van een middag. De kosten gaan voor de baat, er is veel leergeld betaald. Andersom is uiteraard ook geregeld voorgekomen, in iedereen die vertikt al te snel op te geven schuilt immers een ontsnappingskunstenaar - ik ken gelukkig weinig teamgenoten die de handdoek (te) vroeg werpen. Ja: Jan Postma gaf in Apeldoorn eens op in gewonnen stelling, ook dat is gebeurd.


Zo gelukkig als wij afgelopen zaterdag wonnen, en passant ook nog eventjes onze eerste koppositie ooit in de KNSB pakkend, is zover mijn herinnering strekt niet eerder voorgekomen. Onze wedstrijden hadden tot nu toe vrijwel altijd een min of meer 'eerlijke' uitslag gekend. Natuurlijk verloren we wel eens nipt met 3.5-4.5 en was er gejammer, even zo groot als ons gejuich was om een zwaarbevochten 4.5-3.5 zege op een ander moment. Een bal kan via de paal het veld weer in springen, of net de goede kant op rollen. Alles is en blijft statistiek; meestal middelen zich mee- en tegenvallers zich wel uit; zelfs binnen één wedstrijd.


De uitslag van Spassky's - HSP Veendam echter viel uiterst rechts in de normaalverdeling; misschien niet die zoals vooraf ingeschat (lees Peters verslag van de vorige wedstrijd en zie de voorspelling die hij Koster toedenkt te zullen doen), maar wel die van de situatie na zo'n drie uren spelen: Op de schaal van Fritz lopend van bord 1 naar bord 8: Roelof min 3, Putski min 5, Alidston min 3, Evert 0, Peter min 3, Maurits 0, Janski 0, Rolf 0. Vier verlorenstaande partijen, vier gelijk (of al geëindigd in remise). 2-6 was geen gekke voorspelling. Dries deed haar zelfs. Jongens: dit wordt een drama. Onderstaande fragmenten laten zien dat deze prognose zeker niet overdreven was.


Lulof-Kroon

 

Bord 1: Lulof - Kroon, stelling na 29...Lxh2?

 

Roelof had een sterke partij gespeeld, maar rond de 26e zet sloop er onzekerheid in zijn spel. Wit had hier serieuze winstkansen gekregen na 30. Pb5. Gelukkig koos hij voor 30. Pc6 waarna 30...Tc4 een belangrijk tempo opleverde en de stelling binnen de veilige marges bleef. De afwikkeling even later naar een gewonnen eindspel door Roelof was fraai:


Lulof-Kroon

 

Bord 1: Lulof - Kroon, stelling na 35. b4

 

35...Txc3! 36. Txc3 Lxd4 37. Tc8 Txc8 38. a8D Txa8 39. Txa8+ Kh7 en het resulterende eindspel was eenvoudig gewonnen voor zwart.


Putski-Geeraets

 

Bord 2: Putski - Geeraets, stelling na 27. Tc8.

 

Door een rekenfout was ik in de opening een stuk kwijtgeraakt, met minimale compensatie. De enige reden dat ik nog speelde was dat tegenstander Geeraets weliswaar zetten deed die de winst vasthielden, maar niet de handigste weg koos. Heel lang was het opschuiven met de f-pion voldoende geweest om mijn verzet te breken. In de diagramstelling wint 27...Pb6 nog steeds: 28. Tb8 Db1+ 29. Kf2 Dc2+ en 30...Dc7. Geeraets zag het niet meer en verspeelde met 27...h5?? zijn stuk: 28 Txd8+ Kxd8 29 Da8+ Ke7 30. Da3+ en remise overeengekomen na herhaling van de laatste drie halve zetten.


Wielenga-Henries

 

Bord 3: Wielenga-Henries, stelling na 25...dxc5.

 

Zwart is positioneel eerst op de koningsvleugel de duimschroeven aangedraaid en, alsof dat nog niet genoeg was, vervolgens ook nog eens op de damevleugel. Gelukkig komt Alidston in tijdnood en blijkt Wielenga er niet ongevoelig voor te zijn een schuin oogje op Alidston klok te houden. In de diagramstelling zou het doek na 26. Txc5 gevallen zijn, 26. Txa6?? bokt een loper weg in één. Alidston liet niet meer los, onderwijl toeschouwer Jan Postma nog wel een paar maal tot waanzin drijvend door de klok tot 5 seconden terug te laten tikken.


Logtmeijer-Bontjer

 

Bord 6: Logtmeijer-Bontjer, stelling na 27. Dd2.

 

De stelling is al de hele partij gelijk, zwart hoeft slechts de dreigingen rond punt h6 adequaat te pareren om de witte kansen in de kiem te smoren. Een goede zet was nu 27...b3 geweest, maar dat is niet makkelijk te zien. 27...f5 is ook zeer speelbaar. Zwart zag het gevaar te laat en liet 27...Kh7? los. 28 Th4 1-0.

 

Borden 4, 7 en 8 lieten remises zien, waarbij het evenwicht nooit verbroken leek te zijn, maar waarbij wel overwegend tevredenheid overheerste bij de onzen.
Evert: "Licht voordeel in opening, daarna twee mindere zetten. Sterk spel zwart, -0.51 of zoiets. Daarna kon ik d5 spelen en afwikkeling naar potremise stelling."
Janski: "Goede pot. Tevreden met spel."
Rolf: "Fritz vindt het steeds iets beter tot beter voor wit. Een plusremise."

 

Dan ontbreekt nog één partij: die van bord 5. Dat aan dit bord een eventuele beslissing altijd in het voordeel van een Peter zou zijn, stond vooraf met 100% zekerheid vast. Helaas werd het niet onze Peter. Hier hield de tegenstander schaamteloos vast aan de verwachte uitslag na drie uren. Kan het ermee te maken hebben dat de tegenstander van Bodewes de wiskundige Riksten was? Peter B. miste één kans:


Riksten-Bodewes

 

Bord 5: Riksten-Bodewes, stelling na 25. Tf1?

 

Wits laatste zet was niet handig. Zwart had nu een voordelige stelling kunnen bereiken met 25...Pg3. Helaas bracht hij met Lg3 een ander stuk naar dit veld, waarna wit de partij naar zich toetrok: 26. Lf3 Dh4? 27. Lxe4 xe4 28. Lc3!

 

Overigens speelt Riksten normaal op één. Toen hij op vijf plaatsnam vermoedden wij een tactische opstelling, maar de reden hiervan was een andere: Peters broer was de dag ervoor in het huwelijk getreden en de nacht daardoor kort geweest.

 

5-3 dus, completement comme prédit par Dries. En de koppositie! De concurrentie, bij monde van G. Knol, teamleider van Sissa 2, wilde deze vooral toeschrijven aan ons lichte programma tot nu toe. Wij kunnen inderdaad niet tegenspreken dat we noch tegen Sneek, noch tegen Lasker hebben gespeeld. Overigens zijn we ook Stork nog niet tegengekomen. En nog iets: Sneek, net zo min als Lasker, reikte aan onze score tegen HSP Veendam respectievelijk Dr. Max Euwe. De Twee Kastelen leed zelfs zijn enige nederlaag tot nu toe tegen ons. Maar laat ik ervoor waken dat wij, pronkend als een pauw, onze eerste plaats hoog van de kantelen bazuinen. Niet alleen een wedstrijd, ook een seizoen kan zomaar kantelen.

 

Aan het eind van de middag laten wij de zeeslang Fluit-Dijkstra (Sissa-Sneek) voor wat hij is (dit was remise en dit bleef remise), bij vertrek loop ik nog een uitgelaten John Riksten en Hans Polee tegen het lijf: Staunton heeft eindelijk ook eens gewonnen (Staunton-Sneek 2), 6-2, daar dus wel. In een door Alidston gepromote pizzeria, Johnny en Hans geheten, zijn een paar van de geserveerde pizza's te zout. Niet die van Roelof en mij, toch spreken wij nog even over het zout der aarde, wandelend in de richting van Atlantis. Laat 66 overigens ook het aantal boeken in de (protestantse) bijbel zijn.

 

Blijft de vraag wie toch dat engeltje op onze lat was....we kunnen er in dit ondermaanse slechts naar gissen. Laat ik besluiten met een foto, die een aanwijzing zou kunnen zijn. Iemand had beloofd blunders te komen aanschouwen en er was op hem gerekend. Na zijn komst waren het niet de Spassky's, doch onze tegenstanders wie de blunders -spontaan en in grote getale- uit de vingers begonnen te slaan. Een ieder trekke zelf zijn conclusies!

 

Fluwelen stoel

 

(klik op de foto om het raadsel verder te ontrafelen)

 

(c) foto's Roland Kroezen, onze trouwe en sympathieke wedstrijdleider.

 

Spassky's 1960 - HSP Veendam 1935 5 - 3

1. R. Kroon 2166 - J. Lulof 1900 1 - 0

2. H.van Putten 2105 - V. Geeraets 2068 ½ - ½

3. A. Henries 2004 - W. Wielenga 1980 1 - 0

4. E. Janse 2035 - J. Havinga 2002 ½ - ½

5. P. Bodewes 1860 - P. Riksten 2085 0 - 1

6. M. Logtmeijer 1940 - B. Bontjer 1865 1 - 0

7. H. Jansen 1798 - T. Hadderingh 1837 ½ - ½

8. R. Yska 1772 - L. Jerphanion 1751 ½ - ½

 

 

 

SG Max Euwe 4 – Spassky’s: Vis a vis in Enschede

 

Een reis naar het oosten van het land is altijd een heikele onderneming. Iedereen die het wel eens heeft gedaan kan het beamen. Er zijn altijd afslagen die de moeite van het inslaan de moeite waard lijken. Er zijn altijd rotondes die zo lekker rondgaan dat driekwart leuker lijkt dan half. En altijd wegopbrekingen die geplande routes doorkruisen. Monsterachtige trucks die in een bedaard tempo voor je gaan rijden. De plaatselijke visboer die met een grote kar net voor je de weg opdraait. Gemakkelijk en vanzelfsprekend is het nooit, zo’n reis naar het oosten. Een reis naar het westen of het zuiden is overigens niet anders, hoor. Laten we wel wezen. Valt ook niet altijd mee. Alleen noordwaarts gaat de dingen altijd wel zo ongeveer zoals gepland. Daar is het landschap en vooral het wegennet ook lekker overzichtelijk. Gewoon de A7 noordwaarts. Nergens op letten. Een beetje tussen de lijntjes blijven, er kan weinig misgaan. Voor de grens even een harinkie happen en na Nieuweschans natuurlijk weer op scherp, dat spreekt voor zich.


Maar oostwaarts dus. Met een slecht opgevoede Tomtom die bovendien een eigen willetje heeft. Niks “Bij de volgende afslag links aanhouden” of navenant. Laat staan “Bestemming bereikt”. Stom en doof worden onduidelijke pijlen afgevuurd op onduidelijke wegen. Alles wat je van Tom verwacht blijft achterwege. We hebben de schaal vergroot, we hebben de schaal verkleind, we hebben lief toegesproken, we hebben gedreigd, gevloekt en getierd. Tom bleef een beetje puberen en zijn eigen ding doen. “Kijk op de Vismarkt naar rechts, dan zie je links niets!” Vervelende knaap. Ik zou het wel weten maar Jan bleef redelijk stoïcijns. Gelukkig hebben we Janski. Die weet van wanten en die weet bovendien dat de zon opgaat in het oosten en ondergaat in het westen. Enorm handig, zulke basiskennis. Vooral als Tom zich zo schandalig gedraagt. Met Janski op de achterbank ging de reis toch nog redelijk voorspoedig. Okee, we hebben Hoogeveen doorkruist met de zon in onze ogen, op het achterhoofd en op beide wangen maar bij nader inzien waren we het er alle vier over eens dat we Hoogeveen eigenlijk al jaren op ons verlanglijstje hadden staan. Elk nadeel hep ze voordeel.


Janski vertelde, tussen het gefrunnik met zijn sextant en een zonaanbiddingsrite waar ik de fijne kneepjes niet helemaal van kan reproduceren door, over zijn voorbereiding. De overtuiging waarmee hij zijn mooie plannen ten berde bracht maakten veel duidelijk: Janski was er helemaal klaar voor. Meestal komt er dan niets van al dat moois op het bord. Bij mij niet in elk geval. Als de voorbereiding niet op zet 1 al wordt ontweken, gebeurt dat wel op zet 2 of 3. Vorig seizoen zou ik in een volgende ronde met grote waarschijnlijkheid een sterke speler treffen die door de opklimmende jaren een beetje op zijn retour was en wiens scherpte de laatste jaren achteruit ging. Ik had zijn repertoire eens even flink onder de loep genomen en een dubieuze maar zeer scherpe variant bekeken die ik een week lang elke dag even bekeek en aanscherpte. Ik was er, net als Janski vandaag, helemaal klaar voor! Op de vrijdagavond voor de wedstrijd keek ik er nog even naar, en ook naar de opstelling. Een even bord bij een uitwedstrijd… maar … dan heb ik zwart! U begrijpt dat mijn voorbereiding van wit was uitgegaan. Foutje.


Bij Janski ging het anders. Ik zat op het bord naast hem. Zag ik nou al die zetten die ik net in de auto had gehoord voorbij komen? Jazeker! De hele variant, niet te geloven. Na een zet of 15 staat hij, met zwart, heel goed. Actievere stukken, mooie open lijn. Alles is voor zwart. Totdat hij verzuimt de vinger op het grote pijnpunt van de witte stelling (d4) te leggen. Daarna is het helemaal gelijk. Maar de partij is nog lang niet gespeeld. Ik pak het taxatierapport van de firma Fritz en Co er maar eens bij vanaf zet 18. Daar speelt wit geen Lxb5 wat tot 0,00 zou leiden, maar 18. Pxb4 wat -1.46 geeft. Zwart doet ook een duit in het zakje. Geen 18. … Txc1 (-1,70) maar 18. … Lxe2 wat weer heel dicht tegen 0,00 aanschuurt. Tot slot wordt op zet 24 tot remise besloten waar wit ook Lxb4 (+ 1,24) zou kunnen doen. Een vishy partij maar zoals Janski zelf later zei: “Ik verlies niet!”


Een vol punt krijgen vanuit een beroerde stelling is natuurlijk nog veel leuker. Dat gebeurde aan precies de andere kant van de wedstrijd. Aan bord 1. Toegegeven, onze man uit Ten Boer had aanvankelijk een fantastische stelling maar had die met 18. b4? in 1 zet helemaal om zeep geholpen. Nu is Kronov er de man niet naar om dan maar de handschoen in de ring te werpen. Verre van! Hij gaat er zo mogelijk nog serieuzer voor zitten. Rechte rug, kaken op elkaar, de blik op het bord. De beloning kwam al een paar zetten later. Hieronder de stelling na 23. Pe3. Zowel 23. … Pe6 als 23. … Le6 zijn goede zetten die zwart een plusje geven. Er volgt echter 23. … h5? wat geforceerd tot winst voor wit leidt.
diagram 1

 

23. … h5? 24. Lxc8 Txc8 25. Pxd5 Dd8 (taaier is Dg5 maar ook dan staat wit geweldig) 26. Pf6+ Kh8 27. Dd2 0-1 “Je hoort mij niet mopperen” was ongeveer de tekst van de witspeler.

Een grote opluchting want het ging aanvankelijk niet erg soepel.

 

 

 

 

 

Jan en Maurits verliezen op respectievelijk bord 5 en 6 en na een paar uur spelen staan we gewoon achter. Er gingen stemmen op om de schuld, mocht het allemaal fout gaan, bij Dries in de schoenen te schuiven. Die had over de mail alweer een eclatante overwinning voorspeld en er zijn mensen die daar een groot gevaar van onderschatting in zien. Maar goed, de partijen.

 

Jan had in de opening last van een loper met pleinvrees. Daarna had hij zich ongeduldig getoond en was te snel met zijn koningsvleugelpionnen naar voren gegaan waarna zijn, aanvankelijk mooie, stelling gronding werd vermoert. Wat overbleef was een stelling met uitsluitend zware stukken die hij niet adequaat behandelde. Kleine en grotere rekenfoutjes leidden tot een stelling waarin Jan zelfs niet meer kon vissen in troebel water en uiteindelijk werd aan de andere kant van het bord de vis behendig binnen gehengeld. Jan was buitengewoon ontevreden. Terecht. Als u geïnteresseerd bent in de partij moet u de plantenbakken maar eens nakijken. Daar komen zulk soort partijen meestal in terecht. Vaak vergezeld van de pen die hij van Putski heeft geleend. Die koopt per seizoen een setje in. Een voor hemzelf (extra; hij heeft immers de pen van vorig jaar ook nog) en acht of negen voor Jan. Daar staat dan tegenover dat Putski zijn notatieboekje wel eens vergeet in de speelzaal. Die wordt dan keurig voor hem meegenomen. De aangehechte ballpoint is bij teruggave meestal wel verdwenen maar er zijn ergere dingen denkbaar.


Bij Maurits ging het in de opening al mis. Hij speelde te optimistisch in een variant die juist heel bescheiden spel vereist. Het optimistische 13. …Dc7 is vaker gespeeld en het leek alsof de witspeler de weerlegging zo uit zijn mouw schudde. Vorige week nog in de interne bij de kop gehad, zoiets. Maurits verloor een pion op de damevleugel en iets later volgde een lelijke blunder die de witspeler de mogelijkheid tot een standaardcombinatie gaf.

diagram 2

 

Wit aan zet speelde natuurlijk 27. Txf7. Het charmante beginnersboekje “Bobby Fischer teaches chess” staat vol met zulk soort wendingen. Ik zal het Maurits niet aanraden, hij kent het waarschijnlijk wel. Dergelijke fouten komen voor als je je met veel tegenwind op woelige wateren begeeft. Kleine foutjes leiden niet zelden tot grotere missers. Na de killermove Txf7 had tegenstribbelen niet veel zin meer. Zelfs een stevige slok levertraan zou het tij niet meer kunnen keren. Maurits deed nog een paar zetjes om afscheid van de partij te nemen.


Putski op bord 2 speelde een gave partij in Enschede. Zijn partij en die van onze nieuwe aanwinst Jansev (bord 3) waren beide de meest overtuigende deze dag en de mooiste zet van de dag zou logischerwijs uit een van deze partijen moeten komen. Tijdens het ronde tafelgesprek bij de plaatselijke Chinees viel de beslissing.diagram 3

 

In de stelling hiernaast vonden alle Spassken dat de zet 19. c2 de mooiste van de dag was. Een kort telefoontje met de “Weeg – en taxatieorganisatie Fritz en Co, afdeling Zet-van-de-Dagprijzen” leerde ons dat het allemaal klopte. Dus bij deze: gefeliciteerd! De prijs is af te halen bij het Denksportcentrum, afdeling Bar en Consumptiebeheer.

 

 

 


Zelf had Putski overigens een andere moment van de partij in gedachten als hoogtepunt. Met tromgeroffel, schetterende trompetten en een groepje schaars geklede, met pompons zwaaiende cheerleaders introduceerde hij de zet 6. … Pc6 aan zijn publiek. Niemand keek naar het paard, iedereen keek naar het aquarium achter hem, waar de ronddartelende, kleurrijke vissen de aandacht vroeger als waren het schaars geklede, met pompons zwaaiende cheerleaders. Ook hier bracht een kort telefoontje met de Weeg – en taxatieorganisatie Fritz en Co, afdeling Zet-van-de-Dagprijzen uitkomst. Onze aandacht voor het aquarium waar de ronddartelende, kleurrijke vissen de aandacht vroeger als waren het schaars geklede, met pompons zwaaiende cheerleaders was terecht. De zet 6. … Pc6 was leuk maar niet echt tot de verbeelding sprekend. Dit in tegenstelling tot het aquarium waar de ronddartelende, kleurrijke vissen de aandacht vroeger als waren het schaars geklede, met pompons zwaaiende cheerleaders.

 

Het waren deze zelfde vissen (die zoals inmiddels bekend niet alleen kleurrijk zijn en ronddartelen maar bovendien de aandacht vragen als waren het schaars geklede, met pompons zwaaiende cheerleaders) die enkele van de Spassken deden wegdromen. Iemand vroeg het plotseling. “Zijn er eigenlijk geen gambieten vernoemd naar vissen?” Ik hoor u denken. “Wat gebruiken die jongens dan allemaal bij hun maaltijd?” Ik verzeker u; het drankgebruik was alleszins binnen de perken gebleven. Er was nog geen spoor van de liederlijke bende die zo’n verre uitwedstrijd soms kan worden. Er waren geen felgekleurde pillen rondgedeeld, de pretsigaret was niet rondgegaan, de biologische wietcake was bij moeders de vrouw thuisgebleven. En toch… . “Zijn er eigenlijk geen gambieten vernoemd naar vissen?” Aalgladde openingen met palingnamen? We kwamen er niet goed uit. Aanvankelijk kwam natuurlijk Fischer op tafel, lijkt een beetje op vis, maar kom zeg. Hoe plat kan het worden. Het bruggetje naar de platvis is snel gelegd.  Schol, schar, bot. BOTwinnik! Bestaat er geen Sharkattack? Maurits maakte uiteindelijk een einde aan deze tamelijk onzinnige discussie. Hij kwam met een klein briljantje: “In de Taimanov verlies ik, maar de Botwinnik”.


Sprekend over zeedieren moet ik u wijzen op de volgende stelling uit Bodewes – Groenewolt.

diagram 4

 

De stelling na de 22e zet van wit. De octopus geeft wit uiteraard een plezierig voordeeltje maar na 22. … Kf8, 22. … Kh8 of 22. … Lf5 is de zwarte stelling prima speelbaar. Ik was zelf tijdens de partij een beetje bevreesd voor 22. … f6 maar die word op schitterende wijze weerlegt door de mokerslag 23. Pe8!! De dubbele aanval op Dc7 en g7 maakt het onmiddellijk uit. 23. … Txd1 is uitstel van executie en het voor de hand liggende 23. … Txe8 faalt op 24. exf6; opnieuw met gelijktijdige aanval op de dame en veld g7.
In de partij werd de octopus onmiddellijk om zeep gebracht met 22. … Pxd6 maar na 23. exd6 heeft wit serieus voordeel. Dit leverde even later een kwaliteit op en dat was voldoende voor de winst.

 

Het duurde nog vrij lang voordat zwart opgaf, wellicht geïnspireerd door de aanwezigheid van Jan Timman in de zaal. Hoezo? Hoor ik u vragen. Ik kom er zo op, eerst nog even via een klein zijriviertje naar de andere zaal. Daar zat weliswaar geen Jan Timman in de goedgevulde zaal maar er was wel Petje Pietamientje. Die kwam op een zeker moment met een bal onder zijn arm de zaal binnenlopen. Met een welgemikt “Wat zijn jullie aan het doen?” doorbreekt hij ruw de stilte. Een van de wedstrijdleiders snelt toe om op fluistertoon uit te leggen dat er wordt geschaakt. Feilloos mikt het kereltje daarna de bal in met een nog luider: “Mag ik meedoen?”


Maar ik dwaal een beetje af. Hoezo niet opgeven vanwege de aanwezigheid van Timman? Nou, misschien kende mijn tegenstandster de stelling uit Rio 1979 en de enorme moeite die het kostte voor de torenpartij om de partij uiteindelijk toch te winnen. Met een enkele randpion van de goede kleur is het echt een hele klus. Maar er zit toch enig verschil in beide stellingen.
diagram 5

diagram 6

Links Timman – Velimirovic, Rio 1979, recht Bodewes – Groenewolt, Enschede 2014. Links wint wit na 38 zetten die alle 38 even moeilijk en gepointeerd zijn. Rechts kan zwart opgeven en deed dat even later ook.
Altijd als ik Jan Timman ergens zie moet ik aan twee dingen denken. Dit eindspel dus en het geweldige verhaal erbij. U kent het waarschijnlijk, ik ga het hier niet herhalen. “Schaakwerk 1” daar staat het allemaal in. Het tweede wat me altijd in gedachten schiet is die ook zo bekende foto van Timman. Die waarop ene Bodewes met een brede lach en een gevulde enveloppe (het causale verband tussen de twee is evident) een kop groter staat te zijn als Anatoly Karpov, die links van hem staat, terwijl die Bodewes aan de andere kant geflankeerd wordt door een, met een sierlijke mitella gedecoreerde Jan Timman. U kent die foto wel, ik ga het verhaal erbij niet vertellen. Internet, daar staat het allemaal op. Timman, Bodewes en Karpov dus.


En ja, als je Karpov zegt, zeg je Dries. Vroeger werd veel gesproken over de twee grote K’s. Mannen die oeverloos vaak tegenover elkaar plaatsnamen om een titel en een nog veel beter gevulde enveloppe te verdelen. Dat was vroeger. Maar de parallel met nu is zo helder als een glasaal. Nog steeds wordt veel gesproken over de twee grote K’s. Alleen is de ene K ingewisseld voor een andere K. De K van Koster uiteraard. Karpov en Koster: wat hebben die ook vaak tegenover elkaar gezeten. Talloze partijen heeft Dries laten zien tegen K. Elke externe en interne wedstrijd komt er weer een langs. Ook de tegenstandster van Dries in Enschede moest er aan geloven. Opnieuw werd er weer een van die parels uit Groningen opgediept uit het onbegrensde geheugen van Dries. En hoe hij net niet won… en ook net niet remise maakte. Telkens weer… net niet gewonnen, net geen remise. Mooie partijen allemaal, hoewel ze allemaal wel een beetje op elkaar lijken.
Tegen Kristiana Tempelman speelde Dries overigens wel een hele overtuigende pot. Het thema zeedieren is nog niet uitgeput. Ook hier een octopus en ook hier een snelle moord erop. En ook hier wordt de pion die daarna op de derde rij komt sterk.

 

diagram 7

 

Geforceerd gaan de lichte stukken eraf en even later rolt Dries vakkundig de witte damevleugel op. Als de sterke vrijpion ook nog eens kan worden ondersteund is de partij gespeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

diagram 8

 

Wit speelt nog even door maar Dries hengelt het punt binnen. Geen probleem. Maurits en ik waren het er over eens dat afwikkelen naar een toreneindspel met twee pionnen meer eenvoudiger was dan de Driesmethode maar toen het punt binnen was waren we dat al lang weer vergeten.

 

 

 

 

 

Tot slot de partij van Jansev. Zoals gezegd een zeer overtuigende winst. En dat voor iemand die, apart van zijn partij uit de 1e ronde, jaren geen stuk heeft aangeraakt. Laat ik eerlijk zijn. Ik verwacht van spelers die jaren niet hebben gespeeld nooit zo heel veel. Volgens mij heb je vlieguren nodig om op peil te blijven. Maar mijn overtuiging wordt een beetje geweld aangedaan door Jansev. En ik houd daar niet erg van. Dat aan mijn overtuigingen wordt gemorreld bedoel ik. Maar vooruit, ik heb weinig keus, ik kan niet anders. Na de eerste partij van Jansev kon ik nog een paar roestplekjes aantonen en had ik nog een heel licht visdraadje waar ik mijn overtuiging aan kon ophangen. Maar na gisteren kan ik in de vijver van mijn overtuigingen hengelen wat ik wil. De vijver is leeg. De vissen drijven met opgezette buiken aan de oppervlakte. Reigers staan met lege magen aan de kant. Wat een partij! Als uit graniet gehouwen. Rechtstreeks vanuit de opening bouwt Jansev een geweldig initiatief op. Daarbij krijgt de zwartspeler geen enkele kans op tegenspel. Zijn stukken vertonen een overduidelijke gelijkenis met de spreekwoordelijke haringen in een ton. De korte rokadestelling wordt met Lxg7 de belangrijkste verdediger ontnomen. De h pion stormt naar voren en stap voor stap worden de problemen voor de zwartspeler groter en groter. De partij eindigt in stijl met mat. Een prachtig geheel.


De voorspellingen van Dries worden dus werkelijkheid. Een klinkende overwinning voor de Spassky’s: 2½ - 5½. Volgende keer krijgen we nieuwkomer Veendam op bezoek. Ik zal geen voorspellingen doen, de kans dat een en ander uit komt is mij te klein. Bovendien krijg je alle shit in de schoenen geschoven mocht het een keer misgaan. Ik laat dat lekker aan Dries over. Die kan dat goed. Niks voor mij; maar ik denk dat Dries een 5-3 overwinning gaat voorspellen.

 

Peter Bodewes

 

 

Memories

Spassky’s - De Twee Kastelen: 6½ - 1½

verslag: Henk van Putten

 

Sinds enige jaren is de noordelijke schaakwereld verrijkt met de website 'de Schaakreporter' met, als ik me niet vergis, als enige correspondent Schaakjan.

 

Schaakjan staat garant voor een ongezouten mening, met hier en daar een kritische noot of kwinkslag. Over de Spassky's is meestal wel een prikkelend zinnetje te lezen. Wij staan op de kaart bij Schaakjan, of we het nou willen of niet. Mijn vermoeden is dat deze belangstelling voor onze vriendenclub deels te danken is aan een roerig verleden van schermutselingen tussen de club van Schaakjan, het Emmer Schaakgenootschap, en de Spassky's. ESG pendelt al jaren niet onverdienstelijk tussen Nosbo en KNSB, de Spassky's zijn al minstens zo lang stabiel aanwezig in wat momenteel de overzijde is voor de Emmenaren, na degradatie uit de KNSB in het afgelopen seizoen. Zo was daar in de jaren '90 de affaire "Rammelbak", een akkefietje rond een afgebroken partij, waarbij de Spassky's opgeteld meer dan 100 km moesten reizen om een onvermijdelijke uitslag (in casu winst voor de onzen in een straal gewonnen stelling) op het wedstrijdformulier te zien krijgen. Na de millenniumwisseling, in 2006, kwam hier bekerfinale-gate bij, een eindeloze discussie over waar en wanneer ESG en de Spassky's hun Nosbobekerfinale zouden spelen. Ten slotte speelden we maar op Bevrijdingsdag bij Haren en wonnen de Spassky's met 4-0. Maak ze niet boos, de Spassky's.

 

Terug naar de Schaakreporter. Over afgelopen zaterdag lezen we: "Spassky’s tegen De Twee Kastelen hebben we de laatste jaren al vaker gezien. Altijd een wedstrijd om van te genieten. Voor een toeschouwer zijn blunders namelijk leuk." Fantastisch toch! Schaakjan bezit de benijdenswaardige gave om blunders ogenblikkelijk te herkennen, doorgaans nog voordat zij in al hun gruwelijkheid tot de spelers zelf doordringen, de bofkont. En het is de jeu van onze glibberpartijen over bananenschillen waar hij likkebaardend naar uitziet. Bij de Spassky's zit hij wat dat betreft meestal zeer goed, wij zijn de laatsten om dat te ontkennen. Echter traden we hem in deze eerste ronde van seizoen 2014-2015 wat minder tegemoet dan hij gewend is. Het werd een afgetekende 6.5 - 1.5 voor de Spassky's, met aan onze kant een ongebruikelijk klein aantal blunders, onze excuses daarvoor. Een volgende ronde is de reporter uiteraard weer meer dan welkom, hopelijk voor hem blijven we dan niet weer in gebreke. We zullen een extra stoel achter de hand houden, fluwelen zitje.

 

Zaterdag 27 september was ook een KNSB-zaterdag met een dubbele comeback. In de GDSW-kantine niet zo veel kilometers verderop (zeker niet de honderd waar de club van Schaakjan ons ooit op trakteerde) verscheen Joris Brenninkmeijer voor het eerst sinds 2007 weer achter het bord, voor een team dat thans Groninger Combinatie 1 heet. En in het Jannes-van-der-Wal-Denksportcentrum kon de terugkeer van good-old Evert Janse worden gevierd, gecontracteerd door, jawel, de Spassky's, die Evert op het juiste moment polsten en zodoende, zo begrepen wij later, Sissa en Haren te vlug af waren. Vandaag markeerde het begin van Everts tweede jeugd.

 

Evert Janse, een naam onlosmakelijk verbonden met mijn allereerste KNSB-wedstrijd ooit in de maand september van het jaar 1989 in de plaats Arnhem, waarin hij op bord 1 speelde in de wedstrijd ASV - Groningen II (5-5) en waarover hij toen een prachtig verslag schreef in het clubblad van SC Groningen, En Passant. Drie andere spelers die die dag ook in Arnhem aanwezig waren, troffen we vandaag ook in het gebouw aan: onze eigen Jan (toen nog zonder postmobiel en voornamelijk levend in de Evenaar, het roemruchte denksportcafé dat helaas ter ziele is gegaan), Hans Polee, die zijn gewoonte getrouw zwoegend tot het eind, een stukje verderop voor Staunton speelde tegen Almere en in de benedenzaal debuteerde de toenmalige tegenstander van Evert, Jan Willem van de Griendt voor landskampioen En Passant tegen Sissa, dat vandaag voor het eerst uitkwam in de Meesterklasse. Ik moet niet altijd alles willen duiden, maar iets van de eeuwige kringloop des levens valt mijns inziens zeker te ontwaren in deze feiten.

 

Overigens is mijn grootste schaaktrauma verbonden met deze Jan-Willem van de Griendt, zonder dat hij er weet van zal hebben of iets aan kon doen. Deze nare herinnering begon nog met een mooi succes: kwalificatie als jeugdspeler voor de regionale finale in Apeldoorn door toernooiwinst in Kampen in 1984. Die OSBO-finale, voor plaatsing voor het NK werd een fiasco. Ik was een absolute buitenstaander uit Elburg, mogelijk zelfs een buitenbeentje, en samenklonterende jeugdspelers uit als ik me het goed herinner vooral Arnhem stonden mij achter mijn bord om mijn openingszetten uit te lachen. Tegenwoordig lach ik zelf mee om mijn openingsspel, toen vond ik het vreselijk, de druk geen fouten te maken werd immens. Ik speelde de finale ver onder mijn kunnen en eindigde als voorlaatste. Winnaar werd Jan Willem van de Griendt, die ik enige tijd daarvoor in de jeugdclubcompetitie (Caïssa Elburg - Pallas Deventer) een keertje had weten te verslaan. Gelukkig kwam hij niet uit Arnhem en was het een sympathieke winnaar.

 

Naar de wedstrijd. Een ongekende walkover! Zes overwinningen aan de eerste zes borden. Alleen Janski en Rolf wonnen niet. De remise van Janski op 8 was een plusremise en Rolfs nederlaag op bord 7 ongelukkig, het pleit hiervan was pas om 6 uur beslecht. 6.5 - 1.5, ondanks een ratingoverwicht van De Twee Kastelen op zes borden. Enkele snapshots:


Bronsema-Bodewes

 

Bord 5: Bronsema-Bodewes. Toreneindspelen zijn vaak remise. Dat geldt ook voor dit eindspel. Maar een andere wijsheid is dat de verdedigende partij het in een toreneindspel gemakkelijk fout kan doen en ook dat is hier van toepassing. Zie diagram 1. Alleen 81. Tc2 is remise (idee: Tg2+!), wit vergreep zich aan 81. Ta3. Zwart zwenkte met zijn toren naar de andere kant en won.


Jelic-Logtmeijer

 

Bord 3: Jelic-Logtmeijer. Materieel is het gelijk, maar positioneel is wit failliet. Maurits ruilde twee keer (20...Pxg3 en 21...Lxg5) en won met twee uiteindelijk verbonden vrijpionnen in het centrum.


Putski-Weggen

 

Bord 2, Putski-Weggen. Wit heeft zojuist 5. Ph3?! gespeeld. Nu zie ik het zelf ook: eigenlijk hadden die jongetjes uit Arnhem gewoon gelijk. Toch was de partij snel ten einde: 5..Pf6 6. Pg5 e5 7. c3 Pc6 8. Lc4 Ld6? De stelling is voor beide kleuren moeilijk, maar pas dit is echt mis.


Putski-Weggen

 

9. Pf7 De7 10. Pxh8 De vergelijking met een Neanderthaler met een knots dringt zich hier op. 10...exd4 11. Pf7 Mission completed. 11...Lc5 12. Lg5 h6 13. Lxf6 Dxf6 14. Dh5 Lf5 15. Pd6++ 1-0, na zes paardzetten. Overigens haal ik deze obscure variant van het Stauntongambiet alleen van stal als ik voorbereiding vermoed.

 

De overige borden lieten ook boeiende gevechten zien. De tegenstander van Roelof sloeg remise af, maar de hoofdreden daarvoor was de 4-0 tussenstand in ons voordeel. Het lid sloeg hem hard op de neus. Jan versloeg de topscoorder van DTK van vorig jaar schijnbaar met speels gemak, al dacht zijn opponent daar anders over. Evert begon overtuigend, één klein openingshikje vormde het enige smetje. Rolf had met actief spel zeker het halfje kunnen redden, maar vergat even dat zetherhaling ook remise is. Janski speelde een populaire variant in het Konings-Indisch volgens de laatste inzichten, maar pakte onvoldoende door op het cruciale moment.

 

Volgende keer over die Autobahn richting Enschede! Daar bewaren we goede herinneringen aan; behalve Enschede deden we Almelo, Doetinchem en Winterswijk zo meermalen aan in onze jaren in klasse 3B. Dit jaar komt daar Hengelo nog bij, een nieuwe ervaring. Toekomstige memories.


Putski-Weggen

 

Eerste wet van Putski: Speel in de opening zo vaak mogelijk met hetzelfde paard.
Tweede wet: gebruik dit waar mogelijk als knots.
Putski - Weggen, stelling na 5. Pg5. Foto (c) Harry Gielen

 


Putski-Weggen

 

Een van onze voorvaderen; een belangrijke inspiratiebron voor Putski's openingen

 

Spassky's 1954 - De Twee Kastelen 1969 6½ - 1½

1. R. Kroon 2157 - B. Lemstra 2086 1 - 0

2. H.van Putten 2091 - J. Weggen 2121 1 - 0

3. M. Logtmeijer 1924 - B. Jelic 2029 1 - 0

4. J. Postma 1997 - A. Hummel 2035 1 - 0

5. P. Bodewes 1858 - P. Bronsema 1868 1 - 0

6. E. Janse 2024 - J. Adema 1917 1 - 0

7. R. Yska 1781 - G. van der Heide 1885 0 - 1

8. H. Jansen 1797 - J.S. Zagema 1816 ½ - ½